Organizarea grădinii de zarzavat

29

Cel care porneşte organizarea grădinii de la zero are mare noroc. Însă cel mai adesea se lucrează cu grădini deja utilizate, deci preconcepute.

Întâi de toate ar trebui făcută o listă cu ceea ce doriţi să aveţi în grădină.

Este greu de estimat producţia, doar experienţa vă poate spune cât puteţi obţine de pe o suprafaţă dată. Regula generală ar trebui să fie aceea de a cultiva cât de mult se poate. Răzoarele pot uimi cu cantitatea de legume obţinută de pe ele.

 

  • Topologia grădinii

Preocuparea pentru expoziţia sudică a grădinii nu trebuie să devină excesivă. Chiar şi terenurile cu expoziţie nordică sunt capabile să dea legume bune, cu o întârziere rezonabilă faţă de terenurile cu expoziţie sudică.

Umbra este mai importantă decât expoziţia. Unele plante nu merg la umbră, altele nu merg la soare. Este prea puţin important dacă rândurile sunt orientate de la sud la nord, sau de la est la vest.

Dacă terenul este în pantă, e obligatoriu să faceţi terase. Construirea teraselor este epuizantă, dar efortul va fi răsplătit prin producţiile de legume şi absenţa eroziunii solurilor.

 

  • Clima

Este bine să ştiţi direcţia vântului dominant. Dacă aveţi necazuri cu acest factor, este bine să ridicaţi un gard cu interstiţii, mult mai eficace decât un gard compact (în ultima situaţia se pot crea vârtejuri în grădină, la ceva distanţă de gard). Este şi mai bine să plantaţi un gard viu, să puneţi arbuşti, arbori, însă vântul trebuie să fie încetinit, nu stopat.

Este bine să aveţi în apropiere o sursă de apă.

 

  • Dispunerea diverselor elemente

Grădina de legume ideală trebuie să aibă:

a) un strat pentru seminţe şi repicări;
b) un colţ pentru plante aromatice ;
c) un strat rezervat legumelor perene (sparanghel şi anghinare) ;
d) un strat pentru arbuşti fructiferi ;
e) patru straturi pentru legume anuale;
f) un loc rezervat pomilor fructiferi.

Construcţiile trebuie să cuprindă :

a) instalaţiile pentru compost;
b) un loc pentru creşterea animalelor ;
c) o căsuţă pentru unelte;
d) o seră.

Mai trebuie rezervat un spaţiu şi pentru un strat de flori. Stupii se instalează la distanţă, eventual la înălţime. Nu e bine să fie nici aproape de alte animale, nici sub copaci.

Chiar şi în situaţia în care aveţi mai mult teren la dispoziţie, trebuie început cu suprafeţe mai mici. An de an se pot adăuga noi straturi. Terenul necultivat cu legume poate fi ameliorat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata