OSIM va implementa, până în 2017, un sistem modern de comunicare care va cuprinde refacerea bazelor de date

24

Implementarea unui sistem modern de comunicare, inclusiv cu consilierii în proprietate industrială, este un proiect prioritar, care va cuprinde refacerea totală a bazelor de date, a declarat, luni, directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), Andrei Ioan Alexandru, la o conferinţă de specialitate.

„Undeva la începutul anului 2017 vom avea un sistem nou. OSIM-ul are, din păcate, o bază de date foarte veche, nu a fost îmbunătăţită în ultimii ani şi de aceea există o serie de probleme legate de comunicarea cu consilierii în proprietate industrială. Am fost de curând în Republica Moldova unde am văzut o bază de date foarte bine pusă la punct, care ar reduce multe dintre problemele de comunicare şi nevoia de informaţie sesizate de Camera Naţională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România. Este foarte complicat în acest moment să se verifice stadiul unui dosar depus”, a spus Alexandru.

Camera Naţională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România (CNCPIR) a organizat, luni, o conferinţă extraordinară având ca principale teme amendarea Legilor brevetelor de invenţie şi a mărcilor, precum şi a Ordinului 33/2015 care duce la o comunicare anevoioasă cu reprezentanţii OSIM.

„Consilierii sunt principalii clienţi ai OSIM. Am făcut un calcul din rapoartele Oficiului. A rezultat că, în anii 2013 şi 2014, sumele plătite de consilieri la OSIM au fost de cel puţin 400 de miliarde de euro, reprezentând taxe oficiale conform legislaţiei. În aceste condiţii, noi avem obligaţia faţă de clienţii noştri, români şi străini, să le asigurăm cele mai bune condiţii, în principal legate de scurtarea termenului de finalizare a dosarului. Noi primim la cameră nemulţumirile clienţilor, le centralizăm şi am venit cu propuneri concrete către OSIM”, a precizat preşedintele CNCPIR, Raluca Vasilescu.

CNCPIR reuneşte, în prezent, peste 270 de membri, dintre care cei mai mulţi îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti.

În anul 2015, am reuşit reducerea şi eliminarea stocurilor de dosare opozabile. În prezent, suntem în poziţia de a elibera mărcile simple la patru luni şi la şase luni mărcile cu opoziţie. S-a reuşit fluidizarea sistemului de examinare a mărcilor. Termenul de examinare a dosarelor de mărci este unul normal dacă ne raportăm şi la celelalte ţări europene. Pe partea de brevete europene, termenul s-a redus la 2-3 luni, aşa cum este procedura în toate statele UE„, a spus Andrei Ioan Alexandru.

Conform directorului OSIM, proporţia românilor, celor care vin direct la sediu pentru a avea protecţie prin marcă înregistrată, este din ce în ce mai mare. OSIM a înfiinţat în acest sens, un departament special care acordă consultanţă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata