Ovidiu Puţura a ameninţat o judecătoare: Îi dau doi pumni în gură în tribunal, o calc cu maşina (stenograme)

2

Fostul secretar de stat Ovidiu Puțura a amenințat că va bate o judecătoare și o va lovi cu mașina, pe motiv că aceasta ar intenționa să pronunțe o hotărâre nefavorabilă într-o cauză în care era interesat, potrivit interceptărilor din referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă a acestuia.

Amenințările au fost proferate în timpul unei discuți pe care inculpatul a avut-o cu o altă judecătoare, Corina Iacob, suspectă în dosar, care îi spunea că nu crede că poate convinge măcar o colegă de complet să dea o soluție dorită de Puțura într-un dosar civil în care era parte soția acestuia.

„Puțura Ovidiu: Și ce, mă, de nu îi dau doi pumni în gură în tribunal de îi rup picioarele, o calc cu mașina… deci nu am mai auzit treburi din astea…

Corina Iacob: Auzi… să nu cumva să vorbești ceva că știi de la mine… că una, că alta…

P.O.: Nu, îți dai seama că am… mi-o zis Alina că…
(…)
P.O.: Deci, oricum lucrurile sunt foarte simple.

C.I.: Ți-ai făcut cerere de strămutare?
P.O.: Nu… Nici nu o fac. O calc cu mașina după aia și gătăm…

C.I.: Măi în ce situație mă pui…
P.O.: Stai liniștită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăștia cu…

C.I.: Ce faci?
P.O.: Îi pun pe doi, o calcă cu mașină, stai liniștită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăștia.

C.I.: Te rog frumos… și eu ce să fac acum…
P.O.: Să te uiți în dosar și să faci cum îi… ce rezultă din dosar.

C.I.: Să fac opinie separată?
P.O.: Da. Păi, tu vezi ce rezultă din dosar, apăi lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumpărat acest teren cred că în anul 1990 și ceva, nu mai țin minte exact, înainte de 2000 oricum. Socrul voia să își vândă casa din Beclean și să se mute în Bistrița, pentru că fetele erau în Bistrița… după ce să stea în Beclean. Asta-i adevărat că eu l-am îndrumat: „Mă, de ce nu te duci să cumperi un teren — că atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, știi — cumpără un teren, du-te la o licitație, cumpără un teren”. El și l-a ales, ăsta e, OK. Mi l-a arătat și mie, uite-l. Bineînțeles că pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanță asta. El a fost proprietar”.

În opinia procurorilor, atitudinea lui Ovidiu Puțura constituie un argument puternic în sensul că lăsarea inculpatului în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

Despre același dosar s-a discutat și în noiembrie 2014, când Puțura s-a întâlnit cu judecătoarea Corina Iacob în incinta restaurantului unui hotel din București. Inculpatul era nemulțumit de soluția dată de instanța de fond și insista pentru admiterea recursului formulat de soția sa, Alina Ofelia Puțura.

Corina Iancu: Acum, vis-a-vis de… ți-ai făcut cerere de strămutare?
Puțura Ovidiu: Nu mi-am făcut…

C.I.: Ascultă-mă!
P.O.: Da. Da’ eu vreau să te întreb: tu te-ai uitat prin dosar, ca idee așa?

C.I.: Stai să îți spun cum stau lucrurile!
P.O.: Da, i-a zi cum stau lucrurile. Alina mi-a povestit un pic, dar era foarte emoționată că… zicea nu se poate, că nu știu ce…

C.I.: Doamne, ce… Zic Ildi ce îi de făcut? Nu știu, pe mine nu mă interesează, așa și așa… Păi tu: Nu zice chiar așa. Gândește-te că poate îți vine Ovidiu încă o dată președinte la Tribunal… Mie?… Îi rea, îi și nebună, îi egoistă, îi complexată… îi nu știu ce să spun, deci are în ea o răutate care îi vine… origine, nu un țăran, un țăran de vază… din origini, din felul cum arată, cum se comportă, are impresia că toată lumea râde pe la spate ei… nu se mai oprește, știi cum face… merge, merge… Și atunci zic: Tu, hai să găsim o soluție să putem… că eu… Gândește-te în ce situație mă pui. Că niciodată nu am pronunțat în majoritate și cu opinie separată.
(…)
C.I.: Bun. Și dacă ajung la o concluzie diferită de a ei…

P.O.: Da.
C.I.: Să fac opinie separată?

P.O.: Da. Poți să faci liniștită opinie separată și poate să facă și Camelia, că oricum îi spun și ei. Deci asta este foarte grav. Da oricum îi cad geamurile la asta…
(…)
P.O.: Da? Deci ea trebuie să… ea deci nu… ți-am spus și ție și asta nici nu se pune problema… deci Camelia nu dă decât soluția care trebuie din dosar. Nimic. Nu am nevoie de nici un ajutor de la nimeni, că nu vreau ajutoare.

C.I.: Și atunci cum coexistai acolo cu ea?
P.O.: Cu cine?

C.I.: Vicepreședinte de Tribunal?
P.O.: Lasă că mă ocup eu de asta, stai liniștită. Oricum mă ocup de ea, proasta dracului, tâmpita… știi?

C.I.: Dacă obțin casare cu… de rejudecare să se verifice posesia, treburi socoteli și așa mai departe, îi bine?
P.O.: OK. Să verifice, ți-am zis. Pentru mine este bine oricum”.

Potrivit procurorilor DNA, în schimbul sprijinului acordat, Ovidiu Puțura și soția sa i-au oferit judecătoarei Corina Iancu cadouri pentru fiul acesteia. În plus, inculpatul a lăsat să se înțeleagă că va face demersuri pentru ca fiul judecătoarei să promoveze în 2015, prin fraudare, concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar, pe care îl picase anterior.

„Corina Iancu: Că lucrurile astea nu se fac pe bani, ci se fac prin influența majoră… trebuie să ai influență extraordinar de mare la un președinte al camerei, indiferent pe unde o fi… și atunci, dacă ajungi la acel președinte și el spune ‘Da, o fac’,… că o faci pentru o chestie de prietenie, pe …

Puțura Ovidiu: Da, da, pe obligație…
(…)
P.O.: Mă, eu îți spun un lucru, deci scot acesta… acesta, omul acesta, el ne va spune domnule acolo și mergem la anu’ unde trebuie din timp și când omul spune exact unde trebuie mers, na, gata, acesta… mai ales că acum că se mai schimbă primul ministru poate iar mă duc înapoi unde am fost și atunci iar am… știi, că știi cum sunt ăștia… ăștia cât ești tare și acesta… dacă vede că nu știu ce… domnule…

C.I.: Lucrurile astea trebuie știute din timp. Pentru că acum am aflat că…
P.O.: Asta e. Ne pregătim pentru anul viitor.

C.I.: Cineva s-a interesat unde se mai poate merge. Și s-ar mai putea interveni într-un singur loc, în prealabil cu … Na, acum spune-mi tu cum facem.
P.O.: Deci, facem așa. Sunt două chestiuni, acum într-o lună știm cred că… Până în decembrie știu și eu asta, dacă eu sunt acolo, nu ne mai ducem, că rezolv eu. … Dacă nu știm asta, atunci îi spun așa domnule, să ne spună unde îs… Și asta-i viața.

C.I.: Nu trebuie Cluj.
PO: Nu, am înțeles. Știu, evident că nu
(…)

C.I.: Dacă se întâmplă, să avem de unde pleca… o poți face tu fără nici un fel de probleme?
P.O.: Da, sigur, corect.

C.I.: Și dacă nu, o facem în alt mod.
P.O.: Și dacă nu, o facem pe alt traseu.

C.I.: Pe alt traseu.
P.O: Oricum știm traseul bine… da’ nu-i problemă… și ăsta…

C.I.: Nu e exclus…
P.O.: Păi nu… vedem … că nu se vor stabili, ne spune exact cum… ai înțeles? Că ăla ne spune: acolo să mergeți… mereți mă acolo… și merem de la început.

C.I: Și ajungem acolo…
P.O.: Da, unde ne zice el… ori în secuime, ori Moldova, nu contează unde. Că după un an, doi… venim”.

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura, ulterior director la Direcția contencios din același minister, a fost reținut miercuri de procurorii DNA, urmând a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ovidiu Puțura pentru dare de mită și trafic de influență.

„În noiembrie 2014, Ovidiu Puțura i-a promis unei judecătoare că, din funcția pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiție sau printr-un funcționar de legătură ce îi poate influența pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât o persoană din familia judecătoarei să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenției promise, Puțura i-a solicitat judecătoarei să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția suspectului era reclamant recurent”, precizează DNA.

Procurorii DNA efectuează acte de urmărire penală și față de judecătoarea Tribunalului Bistrița — Secția civilă, Corina Iacob, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: paginadepolitica.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata