Peste 162.000 companii din România aveau valoarea de piaţă sub 1.000 euro, în 2013

1

Valoarea de piaţă a unui număr de 162.455 de firme din România era, la sfârşitul anului 2013, mai mică sau egală cu 1.000 de euro, iar la polul opus se regăsesc 37 de companii, cu o valoare de piaţă mai mare de 500 milioane euro, arată o analiză realizată de sistemul de verificare online a firmelor RisCo.

‘Dacă dorim să ştim unde este locul economiei româneşti la nivel global şi al UE, nu este suficient să avem statistici generale privind numărul de înregistrări de firme noi, radieri şi insolvenţe de-a lungul anilor. Dintre companiile de pe piaţă, trebuie să ştim câte au dimensiuni suficiente pentru a fi competitive într-o piaţă tot mai integrată. Datele arată că mai puţin de 30.000 de companii aveau o valoare de piaţă de peste un milion de euro şi mai puţin de 5.000 aveau o valoare de piaţă de peste 10 milioane de euro, la nivelul anului 2013. Aşadar, România este ţara în care sectorul IMM constituit din firme foarte mici reprezintă majoritatea. În consecinţă, politicile guvernamentale de sprijinire a economiei ar trebui să se axeze pe acest segment de firme’, a susţinut Dragoş Cabat, Managing Partner RisCo.

Valoarea de piaţă a unei firme este calculată pe baza valorii estimate de piaţă a capitalului şi datoriile firmei, fiind utilizate datele contabile la sfârşitul fiecărui an fiscal, ajustate cu multiplii medii relevanţi ai companiilor listate pe pieţele de capital, din acelaşi domeniu de activitate cu firma analizată.

De asemenea, sunt luate în calcul şi rezultatele financiare nete prin metoda de calcul ‘actualizarea fluxurilor de numerar’.

Analiza RisCo arată că 159.453 de companii din România aveau în 2013 un risc de insolvenţă foarte ridicat, cuprins între 90 şi 100%. Dintre acestea, 3.346 de firme au intrat în insolvenţă anul trecut.

Pe de altă parte, pentru 229.859 de firme probabilitatea de a intra în insolvenţă se afla la un nivel minim, cel mult 10%. Din totalul acestora, 1.406 de companii au intrat în insolvenţă, majoritatea din motive care nu au fost legate de situaţia lor financiară sau legală, ci mai degrabă de motive administrative.

„Firmele din domenii precum construcţiile, comerţul cu amănuntul şi cu ridicata, dar şi companii din domeniul serviciilor sunt printre cele mai expuse riscului de insolvenţă. În general, companiile mari au o probabilitate de insolvenţă mai scăzută decât companiile mici şi foarte mici”, arată RisCo.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comerţului, în 2013, numărul insolvenţelor a crescut cu peste 10% faţă de 2012, la 29.587 de firme, aşa cum a crescut şi numărul firmelor radiate şi dizolvate (la 80.786, respectiv, 23.209 companii). În plus, mai mult de 22.000 de firme şi-au suspendat activitatea pe parcursul anului trecut.

Probabilitatea de insolvenţă este determinată pe baza rezultatelor financiare publicate de către societăţile comerciale la sfârşitul fiecărui an fiscal. Calculele au fost efectuate pentru un număr între 600.000 – 700.000 de firme pentru fiecare an din perioada 2005-2012.

În alcătuirea statisticilor, au fost incluse doar societăţi comerciale de tip SRL şi SA. Statisticile nu iau în considerare următoarele tipuri de societăţi: întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, bănci, IFN-uri, organizaţii cooperatiste de credit, cooperative agricole şi meşteşugăreşti, societăţi de asigurări şi brokeri de asigurări, brokeri, fonduri şi societăţi supuse reglementărilor pieţei de capital.

Raportul ‘Probabilitatea de Insolvenţă şi Valoare de Piaţă’, lansat la începutul lunii februarie, prezintă probabilitatea de insolvenţă a unei firme şi valoarea de piaţă a acesteia pentru ultimii 4 ani fiscali.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata