Peste 3.500 de angajaţi din Azomureş, ameninţaţi de şomaj tehnic după majorarea preţului gazului

30

Preşedintele Sindicatului Alternativa 2000 din cadrul SC Azomureş SA Târgu Mureş, Dumitru Boantă, a anunţat vineri, că peste 3.500 de angajaţi din combinatul de îngrăşăminte chimice, precum şi cei care lucrează la firmele care asigură întreţinerea utilajelor societăţii, riscă să ajungă în şomaj tehnic din cauza majorării preţului gazului metan.

‘Acest preţ impus este nesustenabil pentru Azomureş din punct de vedere economic şi consecinţele ar putea fi extrem de negative pentru salariaţi, pentru societate, dar şi pentru statul român. Astfel, în contextul noului preţ impus de producători pe piaţa concurenţială, Azomureş va fi obligată să închidă facilităţile de producţie şi să trimită în şomaj tehnic angajaţii săi în număr de peste 2.000. Firmele terţe care lucrează în societate vor trebui să ia aceeaşi măsură pentru salariaţii lor — transferaţi din SC Azomureş SA — în număr de peste 1.500. În contextul prelungirii situaţiei create, Azomureş va trebui să ia în considerare şi măsura restrângerii sau a disponibilizării unei părţi a personalului existent’, a susţinut Dumitru Boantă.

Potrivit acestuia, în situaţia majorării preţului la gazul metan, care este principala materie primă a combinatului, SC Azomureş SA va fi obligată să suspende sau să sisteze şi programul în curs de desfăşurare de modernizare al facilităţilor de producţie cu impact pozitiv asupra mediului, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.

Sindicaliştii spun că prin afectarea activităţii Azomureş şi statul român va avea de suferit, prin reducerea încasărilor din impozitului pe profit şi a contribuţiilor la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

În acest sens, conducerea Sindicatului Alternativ 2000 din cadrul SC Azomureş SA Târgu Mureş a solicitat convocarea de urgenţă a Comisiei de Dialog Social a judeţului Mureş, pentru discutarea situaţiei grave în care se află angajaţii societăţii.

‘În încercarea de a dezamorsa situaţia creată, în prima etapă am solicitat şi s-a confirmat convocarea Comisiei de Dialog Social care va avea loc în 7 aprilie, ora 10:00, la Prefectura Judeţului Mureş. În funcţie de rezultatul acestei comisii vom hotărî acţiunile pe care urmează să le derulăm. Menţionăm că nu solicităm intervenţia statului pentru protejarea afacerilor unui investitor privat ci dorim găsirea unor soluţii urgente în ceea ce priveşte păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din societatea noastră’, a susţinut Dumitru Boantă.

Acesta a spus că sindicaliştii au sperat că prin recentele modificări legislative aduse de Guvernul României preţul gazului metan nu va creşte, dar că producătorii impun un preţ egal cu cel de pe piaţa reglementată, deşi nu ar mai fi obligaţi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata