Peste 70% dintre români apreciază ca negativ nivelul de trai din ţară

20

Aproape trei sferturi din populaţia României (72 la sută) consideră că, în prezent, condiţiile de viaţă din ţară sunt mai proaste sau mult mai proaste decât în anii anteriori, în timp ce mai mult de jumătate dintre români (53 la sută) apreciază că peste un an condiţiile de viaţă vor fi mai proaste sau mult mai proaste faţă de prezent, se arată într-un raport preliminar publicat joi (19 august 2010) de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV).

Potrivit sursei citate, 49 la sută din populaţia României consideră că, în 2010, condiţiile de viaţă sunt mai proaste decât în anul anterior, în timp ce 23 la sută dintre repondenţi sunt de părere că nivelul de trai este mult mai prost la ora actuală decât în 2009.
La întrebarea ‘Cum estimaţi veniturile totale ale familiei dvs. în raport cu necesităţile ?’, 34 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns că acestea ajung doar pentru strictul necesar, iar 31 la sută că nu ajung nici măcar pentru acesta.

La capitolul stării de sănătate, 38 la sută din populaţia României a declarat că aceasta este bună, în timp ce 28 la sută au catalogat-o drept ‘Satisfăcătoare’. De asemenea, la solicitarea realizatorilor raportului de a caracteriza posibilitatea de a obţine un loc de muncă pe măsura intereselor şi capacităţilor dobândite, 39 la sută dintre cei chestionaţi s-au declarat neîncrezători, iar 37 la sută au menţionat că perspectiva este una ‘Scăzută’.

Pe fondul acestor estimări, 60 la sută dintre români stau bine în privinţa relaţiilor de familie. Nu la fel se poate spune despre părerea repondenţilor despre scena politică, proporţia persoanelor nemulţumite sau foarte nemulţumite de acest aspect fiind de 87 la sută.
Studiul ICCV arată că numai o minoritate a populaţiei (1 la sută) îşi apreciază negativ locuinţa, în anul 2010 înregistrându-se cele mai înalte aprecieri ale locuinţei pe tot parcursul anilor din seria de date (60 la sută).

În plus, mai mult de jumătate dintre repondenţi (51 la sută) apreciază în mod negativ felul în care este condusă ţara. În ceea ce priveşte calitatea serviciilor din România, atât sistemul de sănătate, cât şi cel de pensii sunt privite cu sceptiscism de către 39 la sută, respectiv 20 la sută dintre români. Totodată, numai aproximativ o treime din populaţie (35 la sută) se declară mulţumită şi foarte mulţumită de viaţa de zi cu zi.

Conform datelor din Raport, dominanta temerilor populaţiei rămâne creşterea preţurilor, în proporţie de 90 la sută, urmată de majorarea impozitelor (87 la sută) şi criminalitate (45 la sută).
În 2010, se înregistrează cel mai scăzut nivel al optimismului din 1990 până în prezent, 53 la sută dintre repondenţi considerând că peste un an condiţiile de viaţă vor fi mai proaste sau mult mai proaste faţă de cele din prezent.

Studiul ICCV, intitulat ‘Calitatea Vieţii 2010’, a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.162 de persoane în vârstă de peste 18 ani. Cercetarea de teren s-a desfăşurat în perioada 25 iunie – 10 iulie a.c. în 78 de localităţi şi 127 puncte de eşantionare, iar eroarea de eşantionare este de +/- 3 la sută.
Un astfel de raport s-a realizat, anual, în perioada 1990-1999, dar şi în anii 2003, 2006, 2010, fiind finanţat prin programul de cercetare al ICCV. Raportul complet cuprinzând toţi indicatorii măsuraţi în cercetare va fi publicat în luna septembrie, precizează semnatarii cercetării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata