Peste 900 de inculpaţi, trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în primul an de mandat al actualei conduceri DNA

14

Peste 900 de inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție în primul an de mandat al actualei conduceri a DNA, printre persoanele deferite justiției aflându-se șase deputați, din care un fost vicepremier și un ministru, trei senatori, un europarlamentar, cinci președinți și un vicepreședinte de Consilii Județene, aproximativ 40 de primari și viceprimari, un prefect și doi subprefecți, și 20 de magistrați.

De asemenea, au fost trimiși în judecată trei consilieri de ministru, doi directori de trusturi de presă, 22 avocați, 28 ofițeri de poliție, 53 ofițeri Jandarmerie, 8 ofițeri superiori ai Ministerului Apărării Naționale, un fost președinte ANAF, un președinte Camera de Comerț și Industrie, un președinte, un vicepreședinte și un secretar general al Autorității de Supraveghere Financiară, opt directori APIA, un președinte Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților, un președinte Federația Română de Fotbal, un președinte Liga Profesionistă de Fotbal și un președinte al Federației Române de Box.

Potrivit unor statistici, au fost trimise în judecată peste 260 de dosare în perioada 15 mai 2013-15 mai 2014, în care au fost reținute aproximativ 350 de fapte de abuz în serviciu, 180 de înșelăciune, 150 de evaziune fiscală, 130 de trafic de influență, câte 120 de luare de mită și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

DNA arată că în trei dosare sesizarea instanței de judecată s-a făcut pe baza acordului de recunoaștere a vinovăției inculpatului.

În perioada menționată au fost înregistrate aproximativ 4.200 de dosare penale și peste 850 de inculpați condamnați, printre care și patru miniștri sau fost miniștri, cinci parlamentari din care și un fost premier, 11 primari, opt magistrați, printre care și un adjunct al procurorului general.

Tipologiile de comitere a faptelor de corupție relevă atribuire ilegală de contracte din fonduri publice, numiri în funcții de conducere, demersuri pentru modificarea unor legi.

La magistrați s-a reținut ca și fapte decizii favorabile în dosare în schimbul unor bani/bunuri/ servicii, la reprezentanți ai puterii locale — atribuire ilegală de contracte, subevaluare de bunuri și restituire ilegală de bunuri către anumite persoane, iar la directori de companii naționale și regii — fraudare licitații și plăți ilegale sau preferențiale către anumite firme.

Actuala conducere a DNA are ca provocări în perioada următoare garantarea independenței și stabilității instituționale, păstrarea competențelor actuale, asigurarea resurselor financiare și instrumente legislative eficiente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata