Plafonarea plăţilor în numerar şi a comisioanelor interbancare trebuie să treacă prin Parlament, potrivit unui proiect de lege

6

Actul normativ privind limitarea plăţilor în numerar şi a comisioanelor interbancare va intra în vigoare numai după ce trece prin Parlament, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor Publice a republicat pe site-ul propriu, sub forma unui proiect de lege, prevederile în acest sens.

Iniţial, se intenţiona promovarea actului normativ prin Ordonanţă de Urgenţă.

De altfel, premierul Victor Ponta afirma, la începutul acestei luni, că propunerea privind limitarea plăţilor şi încasărilor în numerar pentru persoane fizice şi juridice şi scăderea comisioanelor va fi, în final, proiect de lege, iar băncile trebuie să fie de acord cu măsura dacă va fi adoptată de Parlament.

Potrivit proiectului menţionat, plăţile şi încasările în numerar vor fi plafonate pentru toate categoriile de persoane, însă şi comisioanele interbancare pentru plata cu cardul vor fi limitate la maximum 0,2% din valoarea tranzacţiei în cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% în cazul cardurilor de credit.

‘Operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică de la/către oricare din aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar’, se precizează în proiectul de act normativ.

Astfel, plăţile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face firmele către alte companii sau persoane fizice va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei.

În prezent, nu există plafon pentru plăţile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

Reducerea plăţilor în numerar face parte dintr-o serie de măsuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chiţoiu intenţionează să le promoveze în prima parte a anului 2014. Alte măsuri fiscale avute în vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalităţi şi simplificarea şi detalierea rambursării de TVA.

Evaziunea fiscală are ca motor principal plăţile în numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizează aproape 99% din operaţiuni în numerar, a declarat recent ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.

De asemenea, în domeniul cerealelor şi panificaţiei, operaţiunile de plăţi se fac în principal în numerar.

‘O persoană fizică nu se va mai duce cu geanta plină cu bani să cumpere terenuri, case, maşini’, a adăugat Chiţoiu, referindu-se la introducerea plafonului pentru persoane fizice.

La preluarea mandatului, Chiţoiu a menţionat ca obiectiv îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul general consolidat şi reducerea semnificativă a evaziunii fiscale. În cursul anului 2013, structurile ANAF care se ocupă de administrare, control şi colectarea veniturilor au fost reformate organizatoric.

După 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat între 28% şi 33% din PIB. Pentru a se apropia de media din Uniunea Europeană /UE/, România ar trebui să ajungă la venituri bugetare de 38-40% din PIB. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata