PNL se pronunţă împotriva desfiinţării a 30 de instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea

22

Deputaţii liberali s-au pronunţat luni împotriva proiectului de lege prin care Guvernul propune desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, menţionând că membrii Comisiei juridice, dar şi plenul Camerei Deputaţilor ar trebui să respingă iniţiativa.

„Vor fi afectaţi toţi justiţiabilii care vor fi nevoiţi să se deplaseze pe distanţe mai mari, cu cheltuieli mai mari, pentru a-şi găsi dreptatea. Un calcul făcut pe genunchi arată că sunt în jur de un milion de potenţial justiţiabili care pot să fie afectaţi de această măsură. De asemenea, vor fi afectaţi peste 500 de magistraţi şi funcţionari din Justiţie”, a afirmat deputatul PNL Ion Cupşa, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, la o conferinţă de presă pe această temă.

În context, deputatul liberal Theodor Nicolescu, membru al Comisiei juridice, a spus că un al motiv pentru care această propunere legislativă trebuie respinsă sunt şi distanţele mari pe care le-ar avea de parcurs justiţiabilii care erau arondaţi unor instanţe ce urmează a fi desfiinţate, pentru a-şi face dreptate.

„Este foarte greu de circulat, sunt drumuri ocolitoare foarte mari, deci practic proiectul a fost insuficient analizat. Avem judeţe care au câte două instanţe propuse pentru desfiinţare — de exemplu Maramureşul — şi judeţe care nu au nicio instanţă pentru desfiinţare, de exemplu Teleorman. Încă odată domnul Dragnea demonstrează că este extrem de eficient în a ocoli criterii clare şi a da mai multă putere criteriilor politice”, a susţinut Nicolescu, menţionând că reprezentanţii autorităţilor locale şi cei ai instanţelor în cauză au cerut „fără excepţie”, în cadrul unei dezbateri recente pe această temă, să nu fie desfiinţate aceste instanţe şi parchete.

Potrivit acestuia, singura soluţie corectă cu privire la aceste proiect legislativ este aceea de a-l respinge.

„Dacă ajungem să facem legi de desfiinţare a unor instanţe, deci de împiedicare a accesului la un serviciu public al cetăţenilor pe baza criteriilor politice. Data de 11 aprilie este termenul de adoptare tacită în Camera Deputaţilor. Noi vom insista şi astăzi (n.r. luni) ca această iniţiativă să fie dezbătută şi în comisie şi mâine în plenul Camerei, de aşa manieră încât ea să poată fi respinsă, pentru că nu considerăm că este corect ca iniţiativele legislative să plece din Camera Deputaţilor pe uşa din dos, fără a fi votate”, a mai afirmat deputatul liberal.

El a adăugat că pe rolul celor 30 de instanţe de judecată se află în jur de 100.000 de dosare pe an. „Judecătoria Salonta are în jur de 3500 de dosare înregistrate în fiecare an. Are patru judecători şi în aria de competenţă peste 55.000 de justiţiabili. Dacă s-ar desfiinţa, cei care se află la sud-estul judeţului se vor deplasa 60 de km”, a susţinut Theodor Nicolescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata