Ponta: România este afectată de şomajul în rândul tinerilor; nu este suficient să spunem că trebuie să facem locuri de muncă

1

România este extrem de afectată de şomajul existent în rândul tinerilor şi consider că nu este suficient doar să spunem că trebuie să creăm locuri de muncă, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ponta.

‘În 2012, am mers la Bruxelles la o întâlnire politică şi am fost pus să semnez ceva legat de garanţia pentru tineri. Nu mi-am închipuit că în 2014 voi fi aici pentru a semna un astfel de program. Şase miliarde de euro sunt alocaţi pentru tineri la nivel european. Poate suna mult, dar nu este. România este extrem de afectată de acest lucru /şomajul în rândul tinerilor, n.r./ şi ne putem compara cu cei care au piaţa muncii mai grea decât la noi (…) Doar să spunem că trebuie să facem locuri de muncă pentru tineri, nu este suficient.

Cred că, în mod sigur, este una dintre cele mai importante provocări pentru noi şi Europa în anii care urmează pentru că altfel vom avea o generaţie pierdută. Este nevoie de resurse financiare. În 2012, singura persoană inconştientă care spunea că deblocăm POSDRU era domnul ministrul Teodorovici /Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, n.r./’, a afirmat Ponta.

Potrivit prim-ministrului, pe piaţa muncii încă sunt probleme ce trebuie rezolvate şi care provin din anii anteriori.

‘Şi acum încă sunt probleme care vin din urmă, din 2009, 2010, 2011. Important este cum ne pregătim pentru alocarea financiară 2014-2020. Sunt foarte puţini bani alocaţi pentru acest lucru /crearea de locuri de muncă pentru tineri, n.r./. Important e cum construim sistemul. Cred că este ideal acest gen de parteneriat, în care aveţi sindicate, patronate, ONG. Sunt absolut convins să implicarea structurilor neguvernamentale este singura soluţie să facem bine şi să ne atingem scopul. Am constatat cu regret că e prima dată când sunt în minister /Ministerul Muncii, n.r./. Am avut eu de pierdut din chestia asta.

După aproape doi ani experienţă în funcţia de prim ministru, pot spune că este cel mai greu minister. Oameni sunt interesaţi ce se întâmplă cu pensiile, cu şomajul, cu salariile, cu persoanele cu dizabilităţi. Vreau să vă laud, chiar dacă nimeni nu face acest lucru vreodată’, a menţionat Victor Ponta.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice /MMFPSPV/ a lansat, miercuri, într-o conferinţă de presă, două proiecte-pilot, respectiv ‘Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru’ şi ‘Garanţii pentru TINEri !’.

Ambele programe sunt cofinanţate din Fondul Social European /FSE/ prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane /POSDRU/ 2007-2013 şi preced schema ‘Garanţii pentru tineri’.

Suma alocată celor două iniţiative se ridică la peste 38 de milioane de lei.

Scopul proiectelor este acela de a acorda sprijin concret pentru intrarea pe piaţa muncii unui număr de peste 5.000 de tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani, care nu au o slujbă şi nu urmează o formă de învăţământ sau un curs de formare profesională. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata