Povestea speculatorului de aur din spatele Roşiei Montane

20

Bloomberg Businessweek prezintă în cel mai recent număr al său povestea speculantului Thomas Kaplan, finanţistul de profesie istoric ce se află în spatele Gabriel Resources, compania ce vrea să exploateze proiectul minier Roşia Montana, scrie Ziarul Financiar

Miliardarul, preşedinte şi director de investiţii al grupului financiar Tigris Financial Group cu sediul în Manhattan, povesteşte cum s-a îndrăgostit de dealurile verzi din Transilvania, din inima României şi cum s-a lăsat convins de potenţialul proiectului Roşia Montana.

El deţine 18% din acţiunile companiei canadiene Gabriel Resources care încearcă să redeschidă „ceea ce se crede că este cel mai mare depozit de aur din Europa, estimat la 310 tone de aur şi evaluat la 12 mld. dolari la preţul curent. Mai mult, la Roşia Montana se estimează că stau ascunse şi circa 1.478 de tone de argint”, după cum scrie în articol.

Potrivit revistei în drumul „căutătorului de aur”, cum îl numeşte pe Kaplan, stau câţiva localnici. Românii din „această regiune înapoiată economic, unde rata şomajului ajunge la 80%”, contestă vehement proiectul invocând motive de mediu.

Kaplan însă se apără şi spune că atunci când pune în balanţă conservarea mediului şi realizarea de investiţii într-o industrie asociată dintotdeauna cu poluarea, întotdeauna primul atârnă mai greu. „Am conservat mult mai mult decât am distrus”, spune el.

Thomas Kaplan este nu doar un investitor în sectorul de resurse naturale, ci şi un filantrop şi un colecţionar de artă. El, acum în vârstă de 47 de ani, şi-a început cariera ocupând funcţia de consilier pentru o serie de fonduri de hedging. Ulterior a început să parieze pe aur, al cărui preţ a crescut continuu în ultimii nouă ani, până la 40,5 dolari per gram. Despre metalul galben Kaplan spune că va continua să se aprecieze, într-un ritm mult mai alert ca până acum.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata