Presa internaţională – Temeri în creştere legate de o posibilă criză alimentară

14

– Rusia a anuntat joi o extindere cu 12 luni a interdictiei de export pusa pe cereale, masura prin care a marit temerile cu privire la o posibila reluare a restrictiilor legate de alimente si a revoltelor din 2007-2008 care s-au raspandit in tarile in dezvoltare, dependente de importuri.

Anuntul, facut de Vladimir Putin, a venit in conditiile in care Oganizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a convocat o intalnire de urgenta pentru a discuta scaderea productiei de grau si revoltele din Mozambic, soldate cu 7 morti, informeaza Financial Times.

Dezordinea sociala din Maputo, in care 280 de oameni au fost raniti, a aparut ca urmare a deciziei guvernului de a creste pretul painii cu 30 de procente. Politia a deschis focul asupra demonstrantilor dupa ce mii de protestanti au inceput sa jefuiasca depozitele de mancare si sa dea foc la cauciucuri.

Desi oficialii din agricultura insista pe faptul ca graul si alte cereala sunt mult mai abundente decat in perioada 2007-2008, oficialii se tem de faptul ca evenimentele din Mozambic s-ar putea relua si in alte locuri.

Criza alimentelor din 2007-2008, cea mai severa in 30 de ani, a determinat revolte din Banglades pana in Mexic, si a ajutat la caderea guvernelor in Haiti si Madagascar.

Anuntul Rusiei extinde o interdictie impusa pentru prima oara luna trecuta, pana in decembrie 2011, trimitand pretul graului si a altor cereale aproape de maximele ultimilor doi ani.

Oganizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a declarat ca „ingrijorarile legate de o posibila repetare a crizei din 2007-2008” au determinat „un enorm numar de solicitari” din partea tarilor membre. „Scopul acestei intruniri este pentru implicarea tarilor exportatoare si importatoare”.

Rusia este in mod traditional al patrulea cel mai mare exportator de grau la nivel mondial iar interzicerea exporturilor a fortat deja importatorii din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord – cei mai mari cumparatori – sa sa orienteze catre surse alternative in Europa de Est si Statele Unite.

Putin a declarat ca Moscova „ar putea lua in calcul ridicarea interdictiei dupa recolta de anul viitor cand putem avea o imagine clara asupra situatiei”. A adaugat ca decizia de a extinde interdictia are menirea de a „inlatura o teama inutila si de a asigura stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri pentru participantii la piata”.

„E un lucru destul de serios”, a declarat Abdolreza Abbassian, reprzentant ONU, in Roma. „Doi ani consecutivi fara exporturi rusesti determina o disturbare serioasa„. Dan Manternach, analist pe pretul graului la Doane Agricultural Services, a adaugat ca „Acesta este un semnal de alarma pentru toate tarile importatoare cu privire la stabilitatea Rusiei”.

Jakkie Cilliers, director al South Africa’s Institute of Security Studies, a declarat ca exista ingrijorare cu privire la potentiala reluare a protestelor din 2008: „Acest fapt incurajaza o reluare a politicii militare in Africa”.

Preturile europene ale graului au atins miercuri pretul de 231.5 euro pe tona, usor sub maximul de 236 euro pe tona, atins luna trecuta. Preturile graului au crescut cu aproape 70 de procente din ianuarie, iar analistii prognozeaza cresteri suplimentare dupa ce decizia Rusiei a crescut ingrijorarile importatorilor iar in Australia conditiile meteo au afectat puternic culturile de grau.

Sursa:  Ziare.com

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata