Preşedintele ANPP acuză conducerea Maternităţii Giuleşti de lipsă de transparenţă

24

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, îl acuză pe directorul interimar al Maternităţii Giuleşti, Victoria Nicolau, de lipsă de transparenţă, nemulţumit fiind de faptul că noua conducere a refuzat să-i furnizeze numele firmei care a instalat aparatele de aer condiţionat, de la care se presupune că a izbucnit incendiul soldat cu moartea a 5 nou-născuţi.

Vasile Barbu a precizat că a solicitat vineri (20 august 2010) la faţa locului, detalii legate de asigurarea service-ului şi întreţinerea instalaţiilor de aer condiţionat din secţia de terapie intensivă în care s-a produs tragedia, însă a fost refuzat de managerul unităţii, deşi informaţiile cerute de el erau de interes public.
El a atras atenţia că există posibilitatea ca aceeaşi firmă, care a instalat aparate de aer condiţionat la Maternitatea Giuleşti, să fi instalat astfel de aparate la mai multe spitale din Capitală şi este de datoria lui să îi atenţioneze pe ceilalţi manageri să nu facă aceeaşi greşeală.

Preşedintele ANPP susţine că într-o unitate de terapie intensivă nu pot fi montate aparate de aer condiţionat electrocasnice, pentru că acestea reprezintă un real focar de infecţie, ci aparate profesionale, dotate cu filtre specifice de purificare a aerului.
De asemenea, el a spus că există pericolul răspândirii de bacterii de către aparatele de aer condiţionat neîntreţinute, afirmând că a constatat acest lucru, anul trecut, la Spitalul Colţea din Bucureşti „de unde a fost însă pur şi simplu scos afară”.

„Aceste aparate nu sunt altceva decât un mediu de cultură şi nu facem decât să împrăştiem microbii. (…) Vrem să sesizăm toţi managerii să nu facă aceeaşi greşeală ca cei de aici (Maternitatea Giuleşti – n.r.)”, a spus Vasile Barbu.
El speră ca rezultatele cercetărilor tragediei de la Giuleşti să fie făcute cunoscute în cel mai scurt timp, exprimându-şi regretul pentru faptul că, în prezent, sunt afectaţi părinţii bebeluşilor decedaţi, dar şi personalul medical de la unitatea spitalicească ce nu are obiectul muncii, în prezent, aglomerând alte spitale.

„Trebuie să fie găsiţi responsabilii acestei situaţii, să vedem cine asigură de fapt service-ul, cât sunt de serioşi şi dacă această companie s-a dovedit că a încălcat normele elementare de a utiliza astfel de instalaţii. Şi nu managerul trebuie să cunoască aceste aspecte, ci un personal tehnic legat de protecţia contra incendiilor, a gazelor”, a subliniat Vasile Barbu.
Nu în ultimul rând, el consideră că şi Primăria Capitalei trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile în ceea ce priveşte normele de amenajare a unei secţii de terapie intensivă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata