Preşedintele ASF – venit net lunar de 14.000 de euro; prim-vicepreşedintele şi vicepreşedinţii – 12.000 de euro

1

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară are un venit net lunar de 14.000 de euro, echivalent în lei, acesta fiind cel mai bine plătit salariat al instituţiei, în timp ce prim-vicepreşedintele şi vicepreşedinţii ASF câştigă lunar 12.000 de euro, echivalent în lei.

„Politica salarială pentru conducerea ASF (cei nouă membri ai Consiliului ASF) este stabilită potrivit legii de înfiinţare a ASF, cu modificările ulterioare. Salariile conducerii ASF nu sunt stabilite în mod arbitrar, ci pe baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 94/2013 şi sunt limitate la nivelul salarizării Consiliului de Administraţie al BNR. Nivelul salarizării membrilor Consiliului ASF este mult sub cel al conducerii fostelor comisii de supraveghere (CSA, CNVM şi CSSPP). Cel mai mare venit lunar net din cadrul ASF este al preşedintelui ASF – echivalentul în lei a 14.000 de euro (informaţia a fost făcută publică încă din 30 mai 2013), iar veniturile lunare nete ale prim-vicepreşedintelui ASF şi vicepreşedinţilor ASF sunt echivalentul în lei a 12.000 de euro”, se menţionează într-un comunicat al ASF, dat luni publicităţii.

În ceea ce priveşte restul salariilor din ASF, acestea sunt inferioare celor ale conducerii Autorităţii şi au fost stabilite având în vedere nivelul salariilor din industria supravegheată şi reglementată.

Potrivit ASF, nivelul salariilor angajaţilor din cadrul instituţiei a fost redus în cursul anului 2013 (prin limitarea exceselor salariale şi a veniturilor nejustificate acordate de fostele comisii de supraveghere), iar o a doua etapă de reducere va avea loc în anul 2014.

„Bugetul ASF pentru acest an prevede un nivel al salariilor lunare redus cu mai mult de 15% faţă de momentul comasării fostelor comisii de supraveghere. Măsurile de reducere a salariilor fac parte din politica de organizare şi restructurare a ASF în urma comasării fostelor comisii de supraveghere. Salariile angajaţilor ASF sunt în conformitate cu prevederile art. 15 din OUG nr. 93/2012.

Nivelul salarial ia în considerare nivelul remuneraţiei acordate unor poziţii şi funcţii similare din piaţa financiară, astfel încât să existe o corelare cu nivelul salariilor din entităţile supravegheate şi să fie asigurată independenţa în actul de supraveghere. Câştigurile salariale lunare prezentate recent în presă sunt eronate (salariile lunare nete ale directorilor ASF nu depăşesc echivalentul în lei a 4.000 de euro şi nu cum eronat au fost vehiculate în presă informaţii potrivit cărora există directori în ASF plătiţi lunar cu sume cuprinse între 8.000 şi 10.000 de euro). Precizăm, de asemenea, că membrii consiliului nu desfăşoară nicio altă activitate remunerată (cu excepţia celei de cadru didactic), iar conducerea executivă, directorii şi ceilalţi salariaţi ai autorităţii nu primesc niciun spor salarial”, se mai spune în comunicat.

ASF atrage atenţia asupra faptului că nu este o instituţie bugetară, ci una de interes public, care se finanţează în principal din cote, tarife şi taxe aplicate entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate. Astfel, veniturile ASF nu provin din bani publici, ci se obţin în funcţie de volumul pieţelor. Dacă pieţele se contractă, veniturile sunt mai mici şi se reflectă inclusiv în reduceri salariale, explică ASF.

Referitor la actuala şi viitoarea organigramă a ASF, instituţia subliniază că restructurarea, după comasarea fostelor comisii de supraveghere, face obiectul unei evaluări realizate de consultantul independent PwC Audit. O primă etapă a acestei evaluări a fost încheiată (evaluarea a 162 de persoane cu funcţii de conducere), iar o a două etapă este în derulare până la 15 februarie 2014 şi presupune o analiză care să identifice modalităţile de optimizare şi eficientizare a structurii organizaţionale a ASF. Evaluarea făcută de consultant va ajuta ASF să promoveze o politică de salarizare care să coreleze veniturile cu performanţa (în acest sens fiind introduse criterii pentru o primă evaluare semestrială, cu termen 30 iunie 2014, a tuturor angajaţilor). În final va rezulta o nouă organigramă”, se specifică în documentul citat.

ASF adaugă că este nevoie de timp pentru a rezolva chestiuni cu rădăcini structurale.

„ASF înţelege întrebarea legitimă dacă Autoritatea răspunde aşteptărilor investitorilor, opiniei publice, industriei supravegheate, dar este nevoie de timp pentru a rezolva chestiuni cu rădăcini structurale. Pentru limitarea perioadei de rezolvare a acestor probleme, două comisii interne au elaborat deja rapoarte de evaluare a activităţii de supraveghere. Episoadele regretabile din ultima perioadă arată că sunt aspecte ale activităţii de supraveghere ce trebuie îmbunătăţite, iar ASF ia măsuri pentru îndreptarea acestor probleme”, se mai spune în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata