Preţul aurului a scăzut cu peste 1% şi este la cel mai redus nivel din ultima lună

7

Joi 2 decembrie 2021, la scăderea preţului aurului cu peste 1%, fiind la cel mai redus nivel din ultima lună, investitorii reacţionează la semnalele Rezervei Federale, privind înăsprirea politicii monetare, care ar putea ţine sub control creşterea preţurilor de consum, transmite Reuters.

Astfel, cotaţia spot a aurului a scăzut cu 0,9%, la 1.766,98 dolari uncia, după ce în timpul tranzacţiilor a atins cel mai redus nivel din 3 noiembrie.

Concret contractele futures pentru aur  au coborât de asemenea, cu 1%, la 1.767 dolari unica.

Despre această scădere Michael Hewson spune, ”Schimbarea politicii Fed şi sugestia că temerile legate de inflaţie se vor diminua au redus interesul pentru aur”, a declarat Jim Wyckoff, analist senior la Kitco Metals, arătând spre o scădere a preţurilor ţiţeiului, care ar putea sugera şi scăderea presiunilor inflaţioniste.

Aurul pare să ţină seama de aşteptările mai mari conform cărora devansarea majorării dobânzilor, tradusă în costuri de oportunitate mai mari ale deţinerii aurului fără randament, ar reduce inflaţia viitoare, aplatizând curba randamentelor.

În timp ce câştigurile de pe pieţele bursiere pot sugera o creştere a apetitului pentru risc, volatilitatea suplimentară a acţiunilor, în special pe fondul incertitudinii persistente cu privire la varianta coronavirusului, omicron, ar putea reduce preţurile aurului, a adăugat Wyckoff.

Deşi Wall Street şi-a revenit, impulsionată de acţiunile companiilor financiare, numărul tot mai mare de cazuri ale variantei omicron la nivel global continuă să provoace volatilitate pe pieţe.

Perspectiva unei reduceri mai rapide a achiziţiilor de obligaţiuni efectuate de Rezerva Federală ar putea limita atractivitatea aurului şi ar putea mări randamentele dolarului american şi ale titlurilor de Trezorerie, a declarat Hewson, analist şef pentru pieţe la CMC Maekers UK.

La rândul său, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat la conferinţa Reuters Next că este datoria Fed să se asigure că actualul ciclu de inflaţie ridicată nu evoluează ”într-o spirală salariu-preţ” dăunătoare şi de lungă durată, ca în anii 1970.

În schimb, preţul spot al argintului a crescut cu 0,3% la 22,38 dolari pe uncie, cel al platinei a urcat cu 0,5%, la 937,85 dolari, iar cel al paladiului a avansat cu 1,5% la 1.773,52 dolari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata