Primarul Constanţei, Radu Mazăre, cercetat în libertate sub control judiciar

26

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri seara, 9 aprilie, ca primarul Constanţei, Radu Mazăre, să fie cercetat în libertate sub control judiciar.

Judecătorii au respins propunerea de arestare preventivă a lui Mazăre, însă decizia ÎCCJ nu este definitivă.

Aceeaşi decizie a fost luată şi pentru celălalt inculpat din dosar, Avraham Morgenstern. În consecinţă cei doi vor fi puşi în libertate.

Radu Mazăre şi-a petrecut noaptea de marţi spre miercuri în arestul Poliţiei Capitalei, după ce a fost reţinut marţi seară de DNA sub acuzaţia de luare de mită.

În acelaşi dosar, DNA solicită şi arestarea preventivă a omului de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat de dare de mită.

„La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social ‘Henri Coandă’, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susţine DNA într-un comunicat.

Sursa citată precizează că banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA — circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Radu Mazăre”, susţin procurorii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata