Primele deconturi pentru subvenţia la motorină, de 36 milioane lei, în contul fermierilor

19

Fostul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru, a anunţat vineri (3 septembrie 2010) în conferinţa de bilanţ, că a demarat plata subvenţiei pe Legea Creditului Agricol şi a semnat deconturile pentru primele subvenţii la motorină.

‘Am început plata subvenţiilor pe Legea 150 a creditului agricol. Am făcut plăţile pe ianuarie şi februarie şi în aceste zile se vor face plăţile pe primul semestru din 2010 pentru creditele contractate anul trecut.
Această lege a încetat să funcţioneze după 1 ianuarie 2010, dar angajamentele vin la plată şi vor fi achitate în continuare’, a spus Dumitru. De asemenea, acesta a precizat că a semnat ordinul privind decontarea subvenţiilor la motorină, iar prima sumă, de 36 de milioane de lei va ajunge în contul fermierilor în aceste zile.

Mihail Dumitru consideră că o realizare importantă a echipei sale vizează crearea noului cadru legal privind ajutoarele de stat în conformitate cu regulile concurenţei şi ajutoarelor de stat din UE.
‘A fost o misiune dificilă şi greu de explicat. Fermierii din România au fost obişnuiţi cu anumite forme de subvenţii care se acordau în funcţie de mandatul politic al unui ministru sau altul, fără a respecta o anumită rigoare sau pe principii de eficienţă şi dezvoltare.

Legislaţia creată de noi este conformă cu regulamentul UE şi formele de ajutor se bazează pe o analiză economică financiară detaliată astfel încât să intervenim pe sectoarele care au cea mai mare nevoie de dezvoltare.
A fost un mesaj greu de transmis către fermieri, pentru că au fost obişnuiţi să primească bani, nu de puţine ori mulţi, care nu s-au regăsit în dezvoltarea unui sector din agricultură ci au constituit o sursă de venit sau de completare a veniturilor a subliniat fostul ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, au fost promovate în acest an şase scheme de ajutor de stat, aprobate deja şi publicate, unele primind şi aprobarea formală de la CE. ‘Aceste scheme vor intra în vigoare în momentul notificării Comisiei Europene’, a precizat fostul şef al Agriculturii.
Dumitru a mai adăugat că a reuşit să găsească resurse şi pentru plata complementară din sectorul vegetal astfel încât fermierii să primească, în acest an, o sumă echivalentă cu cea a anului trecut de 117 euro pe hectar, chiar dacă la începtul anului a anunţat că MADR nu mai poate plăti din bugetul naţional subvenţia pe suprafaţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata