Primul oraș din Romania în care vor circula autobuze electrice

24

Orașul Cluj-Napoca este primul din România pe străzile căruia vor circula autobuze electrice, dotate cu Wi-Fi. Primăria a făcut deja licitația pentru 30 de astfel de autobuze electrice și a semnat în iulie anul trecut un acord cu firma poloneză Solaris. Primele 11 autobuze electrice vor ajunge în Cluj la sfârșitul lunii aprilie.

Prețul unui autobuz electric este de aproximativ o jumătate de milion de euro, fără TVA, iar fondurile pentru primele 11 vehicule au fost primite de la Guvernul Elveției (95%) și acoperite în proporție de 15% de la bugetul local, urmând ca restul autobuzelor să fie plătite cu fonduri europene și locale. Autobuzele vor avea o autonomie de 105 kilometri și o garanție de 5 ani. În plus, costurile pentru mentenantă și piese de schimb vor fi asigurate de firma producătoare.

Autobuzele vor putea fi încărcate în 13 stații lente și rapide: o încărcare lentă va dura 6 ore, iar cea rapidă doar 10 minute.

„Am semnat acordul privind achiziţionarea a 30 de autobuze electrice. Primele 11 autobuze electrice vor fi livrate, potrivit contractului, în maxim 9 luni de la semnarea contractului subsecvent (cel târziu martie 2018). Banii pentru aceste 11 autobuze provin din fonduri elveţiene (85%) şi buget local (15%). Următoarele 19 autobuze urmează să fie achiziţionate din fonduri locale şi europene. Autobuzele au o capacitate de 78 de locuri, dotate cu wi-fi, camere video, aer condiţionat şi platformă joasă pentru persoane cu dizabilităţi” , declara primarul Clujului, Emil Boc, în iulie 2017, după cum relata monitorulcj.ro.

Joia trecută, în şedinţa de Consiliu Local s-a votat un proiect privind aprobarea studiului de oportunitate pentru înnoirea flotei de transport prin achiziționarea mijloacelor de transport public , autobuze electrice.

„Prin dezvoltarea unui sistem de transport public de călători atractiv şi eficient, prin modernizarea/extinderea unei reţele coerente de piste pentru biciclete, dar şi prin modernizarea unor spaţii pietonale se pot asigura condiţiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părţi din cota transportului privat cu autoturisme, în creştere în România, către transportul public şi către utilizarea bicicletei. Achiziţia noilor autobuze electrice va contribui la scăderea emisiilor de dioxid de carbon provenite din transportul rutier şi va avea un impact pozitiv direct asupra poluării în municipiul Cluj-Napoca. Proiectul vizează ca rezultat creşterea numărul de pasageri ai transportului în comun în detrimentul mijloacelor de transport poluante, eficientizarea transportului de suprafaţă, creşterea atractivităţii oraşului ca destinaţie turistică, reducerea impactului negative asupra mediului”, se preciează în documentul citat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata