Procurorul CSM Codruț Olaru a depus la Consiliu un proiect de modificare a formatului SIIJ

22

Procurorul CSM Codruț Olaru a anunțat, marți, că a depus la registratura Consiliului un set de propuneri de modificare a „formatului actual” al Secției de anchetare, iar în proiect se numără și eliminarea articolului care oferă unității competența de a instrumenta toate dosarele cu magistrați.

„Fără să am pretenția că dețin adevărul absolut, pe 10 octombrie, am înregistrat la registratura Consiliului, în nume personal, un set de propuneri de modificare a formatului actual al SIIJ – propuneri pe care le-am comunicat şi colegilor procurori cu ocazia întâlnirii de la Constanţa, propuneri care în esenţă, cred, acoperă cea mai mare parte a criticilor pe care noi, între noi le-am avut până în acest moment”, a spus Codruț Olaru.

Procurorul CSM a mai menționat că, în proiect se numără și propunerea ca Secția de anchetare a magistraților să devină „totalmente” o structură în cadrul Parchetului General, aflată în coordonarea, conducerea directă a procurorului general.

„Cred că abilitatea în selecţia procurorilor pe linia de execuţie să aparţină plenului în totalitatea sa – fără să mai facem ale permutări de 3 plus 1, 3 plus 2 toate supuse unor critici fără sfârșit. Am propus desfiinţarea şi eliminarea acelui text de lege care definea procurorul ierarhic superior, cu criticile de rigoare – să ne limităm doar la posibilitatea dosarelor preluate de la DNA, DIICOT, care pot fi ulterior infirmate de procurorul şef. Şi, evident, aspecte pe care doamna ministru le-a menționat privind retragerea articolului 2 (privind competenţa SIIJ de a investiga toate dosarele în care sunt implicați magistrați, n.r.), retragerea căilor de atac”, a precizat Olaru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata