Proiectele UE cresc oportunităţile de pe piaţa muncii din România

29

Mii de persoane dezavantajate social din România, inclusiv romi, vor participa la programe de formare profesională finanţate de Uniunea Europeană, potrivit unui articol publicat de site-ul setimes.com.

Agenţii guvernamentale din România lansează proiecte finanţate de UE pentru a crea oportunităţi egale pentru toţi cetăţenii, indiferent de originea etnică, gen, religie, vârstă sau dizabilităţi. În acest context, psihologi, experţi şi formatori vor lucra cu sute de oameni din întreaga ţară, ajutându-i să-şi dezvolte abilităţile şi să fie competitivi pe piaţa forţei de muncă.

Spre exemplu, primăria sectorului 6 al capitalei României a lansat săptămâna trecută un program de formare profesională în valoare de 310.000 de euro, finanţat de UE. Mihaela Drăgoi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de asistenţă socială al primăriei, a declarat că programul va ajuta 220 de persoane aparţinând diferitelor grupuri vulnerabile din Bucureşti, printre care persoane de origine romă, persoane cu handicap şi tineri care au părăsit recent sistemul de asistenţă de stat.

„Obiectivul general constă în evitarea şi prevenirea pe termen lung a excluziunii socio-profesionale a grupurilor vulnerabile, prin facilitarea accesului la piaţa forţei de muncă, creşterea ofertelor de locuri de muncă şi a ratelor de ocupare”, a declarat Drăgoi pentru SETimes.

De cealaltă parte, beneficiarii au declarat că astfel de programe sunt esenţiale pentru orientarea lor profesională. Dorina Truică (35 de ani), o femeie romă, mamă a trei copii, a lucrat ca gunoier în Bucureşti înainte de a participa la un curs de formare în cadrul programului pentru a deveni croitoreasă. Cursul, susţine aceasta, i-a oferit şansa unei calificări alternative într-un moment dificil din viaţă.

În centrul României, autorităţile judeţene din Alba au demarat mai multe proiecte destinate îmbunătăţirii condiţiilor socio-economice ale grupurilor dezavantajate.

„Acest proiect îşi propune facilitarea integrării pe piaţa muncii a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile, în scopul de a evita excluziunea socială, marginalizarea, discriminarea şi riscul sărăciei prin implementarea de servicii integrate şi personalizate de dezvoltare a competenţelor şi prin consolidarea formării lor profesionale”, a declarat Andreea Groza, manager de proiect la unul din programele finanţate de UE, pentru SETimes.

Un program similar a fost finalizat recent în judeţul Braşov. RurActiv, un proiect finanţat de UE, în valoare de 470.000 de euro, a avut drept drept scop creşterea ratei de ocupare a locurilor de muncă în comunele Târlungeni, Apaţa şi Budila.

În judeţul Harghita, autorităţile locale se bazează pe fondurile UE pentru implementarea a două programe care vor ajuta populaţia aflată în şomaj să obţină mai multe informaţii despre piaţa forţei de muncă. Programele oferă şi sesiuni de formare în profesii solicitante. Al doilea proiect, care implică camera de comerţ judeţeană, vizează oferirea de asistenţă persoanelor din mediul rural pentru a demara mici afaceri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata