Radu Graţian Gheţea: Nu am cunoştinţă despre un nou acord al României cu FMI

14

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a declarat luni (6 septembrie 2010) că nu are cunoştinţă despre un nou acord pe care România ar putea să-l încheie cu Fondul Monetar Internaţional.

„Nu am cunoştinţă despre un nou acord”, a spus Gheţea, după întâlnirea convocată luni de vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, cu reprezentanţii principalelor instituţii bancare din România. De asemenea, Gheţea nu a dorit să-şi exprime un punct de vedere cu privire la acest subiect.

„Nu pot să-mi spun eu un punct de vedere. Noi suntem bancheri, nu politicieni. Orice împrumut nu influenţează în mod direct mediul bancar, dar creează o anumită masă de bani, care poate să ducă la o scădere a dobânzilor. Trebuie să ne adaptăm la situaţia curentă”, a subliniat Gheţea. La întâlnirea care a avut loc la Senat au fost analizate provocările cu care se confruntă în prezent sistemul bancar românesc, prognozele asupra evoluţiei principalilor indici macroeconomici, raportul dintre stat şi instituţiile bancare, precum şi relaţia dintre bănci şi persoanele fizice sau juridice de drept privat.

Preşedintele Traian Băsescu i-a propus, luni, şefului Misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, ca în vederea întâlnirii din octombrie să fie analizată posibilitatea extinderii acordului existent între România şi FMI sau a încheierii unui acord de tip precautionary. Şeful statului s-a întâlnit, luni, la Palatul Cotroceni, cu Jeffrey Franks, prezent în România pentru a participa la ceremoniile prilejuite de sărbătorirea a 130 de ani de la înfiinţarea BNR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata