Radu Mihail: Solicităm adoptarea proiectului USR privind parlamentarii de diaspora. Așeptăm ca PNL să îl susțină

18

Senatorul USR Radu Mihail a solicitat marţi urgentarea adoptării proiectului de lege, iniţiat de Uniunea Salvaţi România, referitor la creşterea numărului de parlamentari de diaspora de la 6 la 14, el subliniind că aşteaptă ca PNL să îşi respecte promisiunea şi să susţină introducerea legii pe agenda Camerei Deputaţilor.

„Este vorba să ne asigurăm că oamenii din diaspora se implică în politica din România. La USR am conceput un pachet legislativ care să acopere toate tipurile de situaţii. Este un proiect foarte clar, care spune aşa: haideţi să punem parlamentari de diaspora care să fie la un număr echivalent cu ce e în ţară. Asta înseamnă să fie 4 senatori şi 10 deputaţi. (…) Este un pachet prin care să se asigure că cei din diaspora au drepturile cuvenite în materie de implicare politică. Acest lucru l-am avut în vedere de doi ani şi jumătate”, a afirmat senatorul USR.

El a menţionat că Uniunea Salvaţi România a depus două proiecte referitoare la diaspora, care se află la Camera Deputaţilor.

„Am depus mai multe proiecte. Primul este foarte evident că se referă la numărul parlamentarilor de diaspora. Legea pe care am conceput-o cu colegii mei a fost depusă în Parlament acum un an şi jumătate, se află în acest moment la Camera Deputaţilor, poate fi votată într-o zi – două fără probleme. Este o lege extrem de simplă şi spune că dăm diasporenilor un număr de parlamentari care corespunde cu cei care au paşapoarte cu domiciliul în străinătate. Este simplu, trebuie făcut imediat, pentru că oamenii au demonstrat că vor să se implice. În prezent, sunt doi senatori şi patru deputaţi. Este numărul cel mai mic pentru orice circumscripţie electorală din România. Este o lege făcută cu picioarele. Oamenilor care erau la putere atunci nu le păsa de diaspora”, a susţinut Radu Mihail.

Potrivit senatorului, un alt proiect care este în circuitul parlamentar, la Camera Deputaţilor, prevede ca românii din afară care au buletine cu domiciliu în ţară să poată vota pentru parlamentarii din ţară.

„Spre exemplu, dacă eu sunt din Vaslui şi am casă construită la Vaslui şi am poate copiii la Vaslui, poate soţia, poate rudele, mă interesează mai mult cine este parlamentar de Vaslui decât cel care se ocupă de Consulatul de la Munchen, unde mă aflu”, a explicat acesta.

Senatorul USR a subliniat că este o problemă de voinţă politică adoptarea acestor două proiecte, iar PNL s-a angajat să le susţină.

„Vorbim despre parlamentare şi legea pe care am propus-o trebuie neapărat adoptată. PNL s-a angajat, la solicitarea noastră, să susţină această lege în Parlament. (…) Este o problemă de voinţă politică a actualei majorităţi să o pună pe tapet, fie printr-o comisie specială, fie normal în comisii şi în plenul Camerei Deputaţilor. Se poate face repede şi aşteptăm PNL să îşi respecte promisiunea şi să pună pe agendă imediat aceste legi”, a adăugat Radu Mihail.

Sursa foto: dw.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata