Recalcularea pensiilor speciale aduce economii de 40 de milioane de euro

19

Economiile la bugetul statului din recalcularea pensiilor speciale se ridică la 40 de milioane de euro, calculate anualizat, a declarat marţi (31 august 2010) la Palatul Parlamentului, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Componentele de recalculare a pensiilor speciale, prezente în Legea pensiilor, au fost deja operaţionalizate printr-o lege adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului. Recalcularea pensiilor de serviciu, prin determinarea punctajului mediu anual, se face pe baza documentelor existente în dosarele de pensii.
Punctajul anual se calculează ţinând cont de stagiul complet de cotizare, în funcţie de data naşterii, prevăzut în Anexa nr. 3 la Legea pensiilor 19/2000, de stagiile de cotizare din legea menţionată, de stagiile totale de cotizare necesare în cazul categoriilor de salariaţi unde aceste stagii sunt mai mici.

De asemenea, la determinarea punctajului mediu anual se valorifică numai perioadele realizate până la data stabilirii sau, după caz, a recalculării pensiei de serviciu în baza legii speciale. Se are în vedere şi recalcularea pensiilor speciale care au fost stabilite prin hotărâri judecătoreşti.
Militarii, poliţiştii şi lucrătorii de penitenciare pensionari care nu vor prezenta adeverinţe doveditoare privind salariile încasate vor primi pensii recalculate în funcţie de salariul mediu brut pe economie din perioadele respective, potrivit hotărârii de guvern privind normele de aplicare a Legii pentru recalcularea pensiilor speciale, publicate la finele lunii iulie în Monitorul Oficial.

Conform documentului care se referă doar la categoriile menţionate, pensiile acestor persoane se recalculează în termen de cinci luni de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern.
„Pentru perioadele care constituie stagii de cotizare şi pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse în termenul pentru recalculare prevăzut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizează salariul mediu brut pe economie din perioadele respective”, se arată la art. 4, alin. 4 al HG.

Pensia specială recalculată astfel poate să fie, însă, modificată în baza documentelor solicitate pe care beneficiarul le prezintă ulterior, mai prevede noua hotărâre de Guvern.
Adeverinţele privind veniturile individuale realizate în anumite perioade de cotizare vor putea fi solicitate de pensionarii din Ministerul Apărării Naţionale de la unităţile unde au activat sau de la centrele militare judeţene, ori de sector de care aparţin.

Pensionarii din celelalte structuri de siguranţă naţională, ordine publică şi din administraţia penitenciarelor îşi vor putea obţine adeverinţele necesare recalculării pensiilor de la ultima unitate la care au lucrat sau de la structura centrală, dacă unităţile au fost desfiinţate.
Totodată, pentru persoanele care au avut misiuni în străinătate, pensia se calculează în funcţie de salariul aferent funcţiei în care fuseseră încadrate în ţară.

De asemenea, stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în cazul categoriilor menţionate este de 20 de ani, mai menţionează normele de aplicare a Legii 119/2010. Normele de aplicare se referă la pensionarii din MApN, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata