Reţete de acum 100 de ani: Ouă umplute cu ciuperci şi Plăcerea copiilor

19

Meniul de săptămâna aceasta cuprinde un aperitiv ”Ouă umplute cu ciuperci” şi un desert ”Plăcerea copiilor”, ambele publicate în lucrarea ”Bufet rece şi cofetărie” (1936) de Lucreţia Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licenţiată în ştiinţe.

  • Ouă umplute cu ciuperci

Cantităţi: 6 ouă fierte şi curăţite de coaje, 2 sardele, 50 gr. limbă afumată şi fiartă, 50 gr. şuncă fiartă, 1 gălbenuş de ou proaspăt, 4-5 ciuperci şampinioane fierte, prăjite în puţin unt, răcite şi tocate mărunt, 1 linguriţă pătrunjel verde tocat, sare şi piper.

Ouăle fierte şi curăţite se taie în jumătăţi, se scot din ele gălbenuşele. Albuşelor li se taie puţin de la bază ca să se poată aşeza bine pe farfuria de servit.

Gălbenuşele se trec prin sită şi li se adaugă şi gălbenuşul crud cu care se amestecă bine. Compoziţia aceasta se împarte în două părţi şi se pune în două castroane de porţelan. La una din aceste părţi se adaugă sardelele, limba, şunca, ciupercile tocate toate mărunt. Se pune pătrunjelul, piper şi sare după gust şi se amestecă bine.

Cu această compoziţie se umplu ouăle şi se aşează pe farfuria se servit. Din gălbenuşul rămas şi 2 dcl. untdelemn facem un sos maioneză. Când e gata, se adaugă sare, suc de lămâie şi muştar. Sosul preparat, se toarnă peste ouă, se garniseşte vârful fiecărui ou cu câte o caperă şi se serveşte. De altfel, garniserea depinde de gust.

  • Plăcerea copiilor

Cantităţi: 200 gr. unt, 320 gr. făină, 90 gr. zahăr praf, 4 gălbenuşe, sucul dela o lămâie.

Untul pus pe planşetă se freacă bine cu vârful unui cuţit, apoi se adaugă cele de mai sus şi se frământă bine. Coca se întinde de grosimea degetului mic şi se pune într’o tavă, apoi se coace la foc potrivit.

Când s-a copt pe jumătate, deasupra repede se toarnă compoziţia următoare şi se pune din nou la foc.

Compoziţia: 250 gr. zahăr praf se bate bine cu 4 albuşe de ou şi se adaugă 100 gr. nuci măcinate. Coaptă şi răcită se taie în bucăţi pătrate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata