Reţete de acum 100 de ani: Şalău cu ciuperci şi Non plus ultra

19

Meniul de săptămâna aceasta cuprinde un fel principal ”Şalău cu ciuperci” şi desertul ”Non plus ultra”, ambele publicate în ”Bufet rece şi cofetărie” (1936) de Lucreţia Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licenţiată în ştiinţe.

 

  • Şalău cu ciuperci

Şalăul curăţit se fierbe în apă sărată cu zarzavat. Se desface în două pela spate, se scoate şira spinării, apoi cele două jumătăţi se împreună din nou. Se aşează pe farfuria de peşte.

Între timp, ciuperci şampinioane (din cele mici) se curăţă de coaje, se fierb în apă clocotită cu sare. Fierte se strecoară. Din zeama în care s’a fiert peştele se scot 2 ceşti. Se pune întru’un castron, se adaugă suc de lămâie (sau oţet de vin), sare necesară şi puţin piper pisat. În acest sos se păstrează o jumătate de ceas ciupercile. Se scot de aci şi se aşează pe farfurie în jurul peştelui.

În sos se mai pun 1-2 linguriţe pătrunjel verde tocat, apoi se toarnă peste peştele din farfurie. Farfuria se garniseşte cu frunze de salată verde, felii de lămâie, felii de ouă, frunze mai mari de pătrunjel sau după gustul gospodinei.

 

  • Non plus ultra

Cantităţi: 280 gr. unt, 280 gr. făină, 3 linguri zahăr praf, 3 gălbenuşe, 1 praf vanilat. Acestea se pun pe planşetă, se amestecă şi se frământă bine. Se întind cu vergeaua de grosimea muchiei de cuţit, se taie cu formă rotundă biscuiţii, se aşează pe tavă, apoi se pune următoarea glazură.

Glazura: 3 albuşe de ou, 280 gr. zahăr praf, puse în castron de porţelan se freacă cu dosul unei linguri de metal o jumătate de ceas. Glazura se pune în săculeţ îngust de hârtie, se trece deasupra biscuiţilor şi se dau la cuptor să se coacă. Reci se lipesc câte doi cu marmeladă (caise, zmeură, coarne, măcieşe, etc.) (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata