Reţete de acum 100 de ani: Supă de raci şi croşete de migdale

14

În această săptămână vă delectăm cu un fel principal — ”Supă de raci” și cu un desert — ”Croșete de migdale”, ambele publicate la 1907, de doamna Ecaterina Colonel Steriad, în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică”.

  • Supă de raci

Ia 50 de raci, spală-i bine, fierbe-i cu sarea necesară și cu 150 grame de vin, curăță-i de coajă, ia-le codițele, grăsimea și picioarele, prăjește-le în unt și dă-le la o parte.

Pune cojile într-o piuliță de marmură cu puțină coajă de lămâie, puțin piper, sarea necesară, puțin ienibahar, și o franzelă de 150 grame, tăiată felii și rumenite în unt.

Pisează bine toate acestea, ia o lingură plină de unt fierbinte, toarnă cojile cele pisate înăuntru, ca să se prăjească, și pune înăuntru o lingură de făină și grăsimea racilor.

Prăjește-le apoi puțin, strecoară-le printr-o sită deasă și cojile pune-le într-o oală cu zeamă de carne, ca să mai fiarbă bine, strecoară iar printr-o sită, adăugându-i și zeama de la o lămâie, împreună cu grăsimea strecurată ce a fiert, și pune să mai fiarbă totul împreună. Apoi toarnă supa peste altă felioară de pâine rumenită la foc, împreună cu gâturile și cu codițele, și pe urmă servește.

 

  • Croșete de migdale

Opărește și curăță 210 grame de migdale dulci cu 42 grame de migdale amare; amestecă-le și pisează-le la un loc, adăugând din când în când, la pisat, câte puțin albuș de la două ouă.

Pune pe o masă 210 grame făină picluită bună, fă în mijlocul ei un loc, pune înăuntru migdalele, 72 grame zahăr pisat cu vanilie, trei ouă întregi, șase gălbenușuri, puțină sare, apă de flori de portocale, și moaie-le toate la un loc, amestecându-le ca un aluat.

După aceea, bate-l cu sucitorul, pentru ca să-l moi; pe urmă întinde-l cam de un deget și jumătate de gros, taie-l tot fâșii, taie dintr-însele alte bucățele cât alunele, făcându-le în forma măslinelor.

Apoi unge pe deasupra niște tăblițe tari subțiri cu unt, așează deasupra croșetele de două degete departe una de alta, unge-le peste tot cu gălbenuș de ou, dă-le în cuptor, privighează până ce se vor coace, și când se vor da la masă, să se presare, după voie, cu zahăr cu vanilie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata