Reţete vechi de 100 de ani: Borş cu găluşti de peşte şi Clătite

23

Săptămâna aceasta vă propunem ”Borş cu găluşti de peşte” şi ”Clătite”. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Borş cu găluşti de peşte

Fierbe bine o bucată de morun, de visă, de şalău ori de ştiucă, cu o ceapă şi cu două foi de dafin, apoi scoate-i oasele şi fă din ea o tocătură. Pune o franzelă muiată în untdelemn, sare, piper, o ceapă coaptă şi puţină răzătură de lămâie.

Pisează împreună toate acestea, dă-le prin sită şi apoi fă găluşti şi prăjeşte-le puţin în untedelemn.

Clocoteşte iar la foc o lingură de orez cu rădăcină de pătrunjel, o ceapă prăjită, două linguri de untdelemn şi zeama de la o jumătate de lămâie. Fierbe toate acestea, amestecă găluştile prăjite înăuntru, şi borşul e gata.

Clătite

Amestecă 300 grame de făină bună cu zece gălbenuşuri şi sarea trebuincioasă, până ce va face băşici; toarnă pe urmă 600 grame de lapte puţin câte puţin, tot mestecând, şi după aceasta, având pe foc o tigaie cu unt proaspăt, unge-o puţin, toarnă câte puţin aluat, mişcă tigaia în toate părţile şi după ce se va prăji pe o parte, întoarce aluatul pe cealaltă parte, spre a se prăji întocmai, şi după aceasta pune pe o masă curată şi uscată foile prăjite una peste alta, până ce se isprăveşte aluatul.

Având pregătită tocătură de carne, pentru a da clătitele cu supa la masă, sau brânză proaspătă pregătită ca pentru plăcintă, presară puţină tocătură pentru foile de mai sus, sau pune brânza întinsă cu cuţitul, înveleşte foile în lăţime de două degete şi jumătate, taie-le pe la capete, şi fiind pregătite trei ouă bătute, tăvăleşte clătitele în ele şi în pesmete pisat şi cernut, şi prăjindu-le în unt proaspăt, dă-le la masă împreună cu supa.

De vrei să dai clătitele în loc de prăjituri, răstoarnă-le din tigaie într-un castron, spre a şedea calde lângă foc, şi, dându-le la masă, presară-le cu zahăr vanilat sau cu dulceaţă de trandafiri (rodozahar). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata