Retrospectiva economică (săptămâna 1-7 septembrie 2014)

Propunerea ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ca prețul gazelor interne pentru populație să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare, procesul de restructurare a Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/ și lansarea în dezbatere publică a Strategiei Naționale de Competitivitate 2014 – 2020, care identifică 10 sectoare cu cel mai mare potențial de dezvoltare, pe care economia românească trebuie să pună accent pe viitor, sunt câteva din principalele subiecte economice ale săptămânii 1-7 septembrie.

De asemenea, în săptămâna care s-a încheiat  au fost publicate date statistice despre evoluţia salariilor în România, despre rezervele valutare, precum și despre situaţia insolvenţelor în economia românească.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care se încheie duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 8 — 14 septembrie 2014.

* Comisia Europeană ar putea aviza în următoarele două săptămâni schema de sprijin prin care marii consumatori de electricitate sunt scutiţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi, a declarat Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenţei.

‘Sperăm să primim un răspuns de la Comisia Europeană la mijlocul lunii septembrie. Nu ne așteptăm la obiecţii de la Bruxelles, pentru că autorităţile române au urmat principiile din ghidul european elaborat în acest sens’, a precizat Chiriţoiu.

* Înmatriculările de autoturisme Dacia în Franţa au înregistrat în luna august 2014 o scădere de 1,8% în ritm anual, până la 5.527 de unităţi, însă marca de origine românească a devansat mărci auto de prestigiu precum Toyota (4.690 de unităţi vândute în luna august), Ford (3.752 de unităţi), BMW (3.657) sau Mercedes (2.570 de unităţi), arată datele publicate, luni, de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA), transmite Reuters.

* Sosirile și înnoptările în unităţile turistice din România au crescut cu 4,8% și, respectiv, cu 5,8%, în primele șapte luni din 2014, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în perioada 1 ianuarie—31 iulie 2014 au însumat 4.540.500, în creștere cu 4,8% faţă de cele din perioada 1 ianuarie — 31 iulie 2013. Din numărul total de sosiri, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 76,9%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 23,1%, ponderi apropiate de cele din perioada similară a anului trecut.

* Economiștii ING Bank se așteaptă la o scădere ușoară a rezervelor valutare, de la 30,9 miliarde euro la 30,7 miliarde euro, pe seama unor plăţi ale datoriei publice de aproximativ 0,5 miliarde euro, dar și a unor evoluţii pozitive de curs și intrări de capitaluri pentru administraţia publică.

* Societatea de servicii de investiţii financiare Broker Cluj a lansat luni, în premieră pentru Bursa de Valori București /BVB/, o emisiune de certificate cu capital protejat, printre cele mai simple instrumente financiare din categoria produselor structurate, adresată investitorilor cu toleranţă redusă și moderată la risc.

* Capacităţile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 4.664 MW la finele lunii iulie a acestui an, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.
Astfel, în sistem existau proiecte eoliene cu o putere de 2.769 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.228 de MW, microhidrocentrale de 567 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 100 de MW.

* Românii își pot cumpăra vacanţe de sănătate la preţuri speciale prin patru programe care se vor derula în perioada 15 septembrie-15 decembrie 2014, lansate de Organizaţia Patronală a Turismului Balnear (OPTBR), conform unui comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Programele din această campanie sunt accesibile tuturor categoriilor sociale: pensionari, studenţi, dar și persoanelor active cu venituri mai reduse, prin tarifele extrem de prietenoase.

* Sindicatul mecanicilor de locomotivă din Germania (GDL) a făcut luni un apel la o grevă de trei ore, pentru a pune presiuni asupra companiei naţionale de căi ferate Deutsche Bahn într-o dispută salarială, transmite Reuters.
GDL, sindicat ce reprezintă aproximativ 34.000 membri, precizează că greva care ar urma să înceapă la ora 16,00 GMT va afecta în principal traficul de marfă. Sindicatul cere o majorare salarială de 5% pentru toţi muncitorii, precum și scurtarea duratei săptămânii de lucru la 37 de la 39 de ore.

* Obiectivul României de aderare la zona euro în 2019, dacă este tratat corespunzător, ar putea prelua rolul de ‘jandarm’ al economiei românești, în absenţa unui acord cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, a declarat Radu Crăciun, director de Dezvoltare și economist-șef al Băncii Comerciale Române (BCR). ‘Cred că aceasta este ideea, ca odată ce nu vom mai avea ‘jandarmi’ lângă noi, gen FMI, să fie identificată o nouă ancoră care, alături de acordurile deja existente cu Uniunea Europenă, cum este cel de deficit excesiv, să împiedice orice derapaj în viitor. Din acest punct de vedere, ideea pentru un pact naţional pentru aderarea la zona euro mi se pare foarte bună chiar dacă ţinta de 2019 nu mi se pare obiectivă, pentru că va canaliza cumva energiile către o singură direcţie, va transcende ciclul electoral și va aduce mai multă disciplină și rigoare’, a mai spus Radu Crăciun.

* Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, va propune autorităţilor de la Bruxelles ca preţul gazelor interne pentru populaţie să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, faţă de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare, potrivit unui comunicat al departamentului de resort. Departamentul pentru Energie a lansat, luni, o consultare publică referitoare la situaţia preţului gazelor naturale plătite de populaţie. Răspunsurile sunt așteptate până la 15 septembrie și, în funcţie de rezultatele consultării publice, instituţia va propune un set de măsuri.

* Rezervele valutare la Banca Naţională a României au scăzut, în august 2014, cu 33 de milioane de euro, până la 30,875 miliarde de euro, faţă de 30,908 miliarde de euro 31 iulie 2014, potrivit datelor transmise, luni, de BNR. În cursul lunii august, în conturile BNR au intrat aproape 1,13 miliarde de euro, din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, din alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de obligaţiuni pe piaţa internă în valoare nominală de 250 de milioane de euro), din alimentarea contului Comisiei Europene și altele, potrivit unui comunicat al BNR.

* Piraeus Bank România a obţinut un profit brut de 6,4 milioane euro în primul semestru din 2014, rezultat susţinut de scăderea portofoliului de credite neperformante și reducerea costurilor de provizionare și de evoluţiile pozitive înregistrate pe zona creditării corporate, se arată într-un comunicat al băncii. La 30 iunie 2014, activele băncii se situau la aproximativ 2,05 miliarde euro, un avans de 15% faţă de 30 iunie 2013. Volumul creditelor acordate în primul semestru al lui 2014 a crescut cu 11% faţă de rezultatul obţinut în primul semestru din 2013 și a ajuns la aproximativ 1,5 miliarde euro, în timp ce costurile de provizionare au scăzut cu 2% în același interval.

* SC Electrificare CFR SA, filiala CNCF CFR SA, asigură — de la 1 septembrie a.c. — serviciul de furnizare și gestionare a energiei electrice de tracţiune pentru sectorul feroviar pe toate zonele geografice deţinute de E.ON Energie România SA, ENEL Energie SA, CEZ Vânzare SA și Electrica Furnizare SA, se arată într-un comunicat remis luni.

* Comisia Europeană (CE), Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaţionale (EIOPA) și Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) au agreat elementele cheie pentru evaluarea de către organisme independente a sectorului de asigurări din România, se arată într-o declaraţie comună a CE, EIOPA și ASF. Această evaluare, care va include o analiză de bilanţ și un test de stres individual, reprezintă un pas major pentru întărirea viabilităţii și încrederii în sector.

* Raiffeisen Leasing a încheiat primul semestru cu finanţări noi în valoare de 48 milioane euro, în creștere cu 36% faţă de aceeași perioadă a anului trecut și cu un profit de 1,4 milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei. De asemenea, compania a continuat trendul ascendent al ultimilor ani și în termeni de contracte activate, respectiv 1.345 contracte noi activate în primul semestru din 2014, înregistrând o creștere de 40% a numărului acestora, faţă de primul semestru al anului 2013. Distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost 71% vehicule și 29% echipamente.

* Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Ilfov organizează, pe data de 26 septembrie 2014, ediţia din această lună a Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, se arată într-un comunicat remis luni AJOFM Ilfov a organizat, pe 11 aprilie, la Colegiul Economic Viilor din București, ‘Bursa generală a locurilor de muncă’, eveniment care a reunit peste 800 de vizitatori.

angajati ASFCaixaBank SAcertificate verziformare profesionalagaze naturalepret gazeproduse agricolerezerve valutare
Comentarii (0)
Adaugă comentariu