Retrospectiva economică (săptămâna 20 – 26 octombrie 2014)

13

* Măsura prin care marii consumatori de energie vor fi exceptați de la plata unei părți a certificatelor verzi va fi aplicată de la 1 decembrie, a declarat, joi, ministrul Economiei, Constantin Niță, în cadrul unui forum de afaceri. „Am susținut la Bruxelles că prețul energiei este prea mare și, dacă nu va scădea, produsele din UE nu vor mai fi competitive în față unora din SUA sau China. De la 1 decembrie, industria mare consumatoare de energie va beneficia de aceste avantaje”, a explicat Niță.

* Depozitele în lei ale gospodăriilor populației s-au diminuat în septembrie cu 0,2% față de luna precedentă, ajungând la 81,184 miliarde lei, iar cele în valută au crescut cu 0,5%, depășind 50,153 miliarde lei, conform datelor centralizate de Banca Națională a României. Comparativ cu perioada similară din 2013, depozitele în lei au urcat cu 4,9% (3,3% în termeni reali), iar cele în valută cu 2,2% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 3,3%).

* Orange România a înregistrat venituri totale de 227,4 milioane de euro, în trimestrul al treilea, în creștere cu 3,4% față de aceeași perioadă din 2013, excluzând impactul reducerii tarifelor de interconectare, a anunțat, joi, compania. De la începutul anului, veniturile operatorului telecom au totalizat 675,7 milioane de euro. La data de 30 septembrie 2014, compania avea 10.514.000 de clienți, cu aproximativ 131.000 mai mulți decât cu un an în urmă.

* Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a raportat, în primele nouă luni ale anului, un trafic aerian de aproape 6,32 milioane de pasageri, cu 7,7% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul mișcărilor de aeronave a ajuns la 77.190, în creștere cu 5,7%.

* Datoria guvernamentală a României se situa, la finele trimestrului doi din 2014, la 248,306 miliarde de lei, sau 38,5% din PIB, aproape la jumătate din media de 87% din PIB înregistrată la nivelul Uniunii Europene (UE28) și nivelul de 92,7% din PIB consemnat în zona euro (EA18), potrivit unui raport publicat, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). De altfel, România a înregistrat, în perioada aprilie — iunie 2014, una dintre cele mai mici datorii guvernamentale din UE, fiind devansată doar de Estonia (10,5% din PIB) și Luxemburg (23,1% din PIB).

* Peste 100 de companii din industria auto și-au deschis, joi, standurile la Salonul Auto București & Accesorii /SAB&A/ 2014, iar 23 de mărci de automobile vot fi expuse, timp de 11 zile, la evenimentul organizat de Premium Expo, în parteneriat cu Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile /APIA/. Potrivit organizatorilor, cele mai importante mărci și accesorii auto sunt expuse pe o suprafață de 21.000 de metri pătrați, în creștere cu 20% față de ediția din 2013. Importatorii și distribuitorii auto aduc la București 200 de modele de autoturisme și 40 de modele de utilitare.

* Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a scăzut în septembrie 2014 cu 0,2% (0,3% în termeni reali) față de luna precedentă, până la nivelul de 213,069 miliarde lei, informează Banca Națională a României. ‘Creditul în lei a crescut cu 0,6% (0,4% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 0,8% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,8%).

* Plafonul alocat programului „Prima Casă” s-a majorat, astfel că încă 5.000 de potențiali beneficiari pot accesa credite până la sfârșitul anului 2014, a informat, joi, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). În această perioadă, programul „Prima Casă’ a cunoscut o creștere peste așteptări a numărului de solicitări, mai multe bănci partenere raportând epuizarea plafonului alocat, chiar și în urma suplimentării acordate în luna septembrie a acestui an, cu 500 de milioane de lei.

* Capitala este singurul mare oraș al țării în care locuințele amplasate în blocuri noi au continuat să se ieftinească în 2014, acestea consemnând un recul de 5,3% la nouă luni, de la 1.184 la 1.121 euro pe metru pătrat, conform analizei unui portal de imobiliare, remisă joi . Unitățile locative din blocurile vechi au înregistrat, însă, un avans de 2,6%, de la 982 la 1.008 euro/mp.

* Consumul de gaze naturale în România a totalizat 69,738 milioane MWh în primul semestru din 2014, în scădere cu 4,73% față de cel din perioada similară a anului trecut, care s-a ridicat la circa 73,201 milioane MWh, conform unui raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Producția internă de gaze naturale ce intră în consum a reprezentat, în iunie 2014, 93,36% din totalul surselor. Primii doi producători (Romgaz și Petrom) au acoperit 96,84% din această sursă.

* Microsoft va abandona numele brandului Nokia de pe noile smartphone-uri, la mai puțin de un an de când a preluat operațiunile de producție de telefoane mobile și servicii ale Nokia Oyj, pentru 5,4 miliarde de euro (7,5 miliarde de dolari), transmite BBC. Noile telefoane mobile inteligente Nokia Lumia vor fi cunoscute ca Microsoft Lumia, a anunțat gigantul american. Restul operațiunilor Nokia, care nu sunt deținute de compania americană, își vor păstra numele Nokia.

* Situația macroeconomică a României este cea mai bună din Europa Centrală, iar țara noastră a îndeplinit 10 dintre cele 11 criterii de convergență la UE, a declarat, miercuri, Valentin Lazea, economist-șef al BNR, în cadrul unui forum de afaceri.

„Macroeconomic, România sta foarte bine. România îndeplinește 10 din cele 11 criterii de convergență la UE. Cel care a rămas sunt investițiile nete internaționale, criteriu pe care de altfel nicio țară nu îl îndeplinește. Stăm cel mai bine din Europa Centrală, stăm mai bine decât Lituania și mai bine decât Suedia chiar”, a susținut el.

* Guvernul ucrainean a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) cu privire la decizia Rusiei de a interzice importurile de fructe și legume provenite din Ucraina, a anunțat joi Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters.

* Membrii Federației Sanitas din România vor picheta miercuri, 29 octombrie, sediul Guvernului, dacă până atunci Executivul nu va aproba un act normativ care să prevadă creșterea salariilor întregului personal din sistemul sanitar și de asistență socială, se arată într-un comunicat remis joi .

* Producția de vin a României a scăzut cu 20% în 2014 până la 4,093 milioane hectolitri, de la 5,113 milioane hectolitri în 2013, dar cu toate acestea România ocupă în continuare locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform datelor preliminare publicate joi de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). La nivel mondial, producția de vin a scăzut cu 6% în 2014, până la 271 milioane hectolitri, OIV precizând că producția din acest an a revenit la un nivel ‘mediu’ după producția record de 287 milioane hectolitri înregistrată în 2013.

* Băncile care activează pe piața din România nu dau emoții reprezentanților Asociației Române a Băncilor cu privire la testul de stres realizat de Banca Centrală Europeană asupra marilor bănci europene și ale cărui rezultate vor fi anunțate pe 26 octombrie.

„Eu nu am niciun fel de emoție cu privire la băncile aflate în România referitor la acest test”, a declarat, joi, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu.

* Inițiativa legislativă referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul din momentul contractării creditului are un impact negativ semnificativ asupra băncilor, conține o justificare cu caracter social, iar situația din Ungaria a demonstrat că, în final, diferența de curs se transferă consumatorilor, a declarat, joi, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu.

* Inflația în luna decembrie va fi mai mică decât prognoza de 2,2% din luna iulie dar mai mare decât nivelul de 1,5% înregistrat în luna septembrie, a declarat joi pentru Bloomberg viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu.

* Comisia Europeană a dat joi publicități un studiu privind deficitul de încasare a TVA în anul 2012, document care arată că, în rândul statelor membre, cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost în România (44% din veniturile din TVA preconizate), Slovacia (39%) și Lituania (36%), la polul opus fiind Olanda (5% din veniturile preconizate), Finlanda (5%) și Luxemburg (6%), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

* Autoritățile române intenționează să folosească fonduri europene pentru realizarea cadastrului la nivel național și în aproximativ o lună ar trebui să existe detalii concrete despre acest plan, susține Nadia Crișan, membru în boardul Camerei de Comerț Americane în România (AmCham).

* Operatorul național de transport și sistem al gazelor, Transgaz, estimează că, în luna noiembrie, întregul consum de gaze al țării poate să fie acoperit din producția internă, însă Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a avizat o pondere de 2% a importurilor, potrivit unui document al ANRE.

* Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare în primele șapte luni ale anului 2014 s-a diminuat cu 81,7% până la 55,1 milioane de euro, față de valoarea înregistrată în perioada corespunzătoare din 2013, când a atins nivelul de 301,8 milioane euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

* Producătorii români au reușit să ateste la Ministerul Agriculturii 209 produse tradiționale, alte 90 de dosare sunt în analiză, iar 130 de documentații au fost respinse pentru că nu îndeplineau toate condițiile impuse de noua legislație privind atestarea produselor tradiționale.

* Deficitul guvernamental ajustat sezonier din Uniunea Europeană (UE28) s-a redus ușor în trimestrul doi din 2014, până la 3% din Produsul Intern Brut, de la 3,1% din PIB în precedentele trei luni, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

* Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor, înregistrată în luna septembrie 2014, se cifrează la aproximativ 11,056 miliarde de lei, cu 5,35% sub cea raportată în august, în timp ce restanțele la creditele în valută se ridicau la 16,151 miliarde lei (echivalent), în scădere cu 0,02%, conform unui raport al Băncii Naționale a României /BNR/, publicat joi.

* Fondurile care investesc în terenuri agricole din România plătesc un preț mult mai mic decât în Germania și Marea Britanie, în timp ce potențialul de creștere a producției este mult mai mare, informează Bloomberg.

Fondul german ASI Europe GmbH are deja 4.000 de hectare în România, fondul olandez Cibus Farmland Club dezvoltă și el un proiect agricol iar fondul britanic Velcourt Group Plc a anunțat și el anul trecut că va face o investiție în România.

* Producția de cartofi la nivel național va fi de peste 3,5 milioane de tone în 2014, un an deosebit pentru cultura cartofului, a afirmat, vineri, Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNCR), în cadrul unei conferințe de lansare a inițiativei ‘Luna Cartofului Românesc’.

* Acțiunile băncilor din zona euro erau vineri în scădere, traderii citând un articol publicat de Bloomberg News, potrivit căruia 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE).

* Metro Group și francezii de la Auchan au anunțat, vineri, încheierea unui acord care vizează crearea unui parteneriat internațional în achiziții, ce va intra în vigoare în luna noiembrie a acestui an.

* Grupul auto american Ford Motor Co a anunțat vineri că în trimestrul al treilea al acestui an profitul său net a scăzut până la 835 milioane de dolari, de la 1,27 miliarde de dolari în perioada similară, în condițiile diminuării volumului vânzărilor și ale pierderilor înregistrate pe piața din Europa, transmite Dow Jones Newswires.

* Clienții finali trebuie să plătească toate facturile scadente înainte de a-și schimba furnizorul de energie electrică, susțin reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), solicitând modificarea unor prevederi legislative prin care consumatorul nu este obligat să achite factura pentru ultima lună de consum.

* Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) beneficiază, începând de vineri, de prima aplicație de mobil destinată pasagerilor Aeroportului Internațional Henri Coandă — Henri AppPort—, ce le oferă posibilitatea de a urmări pe telefonul mobil cursele aeriene de care sunt interesați, de a primi notificări în timp real în cazul în care situația zborului se modifică, dar și de a beneficia de discounturi între 10% și 20% la produsele din cafenelele, restaurantele și barurile din aeroport.

* Furnizorul de energie electrică va putea fi schimbat în orice zi calendaristică, iar clientul final va avea dreptul de a denunța unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condițiilor contractuale, reiese din Ordinul nr. 105/ 2014, aprobat, miercuri, de Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

PREVIZIUNI SĂPTĂMÂNA 27 OCTOMBRIE — 2 NOIEMBRIE

* Cea de-a 4-a ediție a ”ZF Digital’ 14” — 27-28 octombrie 2014.

* DHL Express și DIMMMAT lansează programul „Internaționalizarea IMM-urilor”, care își propune să susțină firmele din România în identificarea oportunităților generate de procesul de internaționalizare și să ofere informații și consultanță privind adaptarea afacerilor locale la cerințele pieței globale — 27 octombrie 2014

* Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism și Universitatea ”Titu Maiorescu” din București organizează o sesiune de informare privind programele naționale cu finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat, precum și proiectul ”Locuri de muncă subvenționate pentru TINEri” — 27 octombrie 2014

* Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Camera Deputaților și Oameni și Companii, organizează „Topul Național al Firmelor Private din România — TOP 2013″ — 28 octombrie 2014

* Conferința de afaceri Agenda Digitală 2014-2020 ”Politici europene privind sectorul IT&C”—28 octombrie 2014

* Membrii Federației Sanitas din România a anunțat pichetarea sediului Guvernului la această dată, dacă până atunci Executivul aprobă un act normativ care să prevadă creșterea salariilor întregului personal din sistemul sanitar și de asistență socială — 29 octombrie 2014

* Indagra — Târg internațional pentru industria alimentară; All-Pack — Expoziție internațională pentru ambalaje, materiale, mașini și echipamente specifice; Expo Drink & Wine — Târg de vinuri, băuturi alcoolice și non-alcoolice; Autoexpotehnica — Expoziție internațională de componente și accesorii auto; Târgul de Produse Tradiționale; Romexpo — 29 octombrie — 2 noiembrie 2014.

* Conferință de management al carierei, organizată de Academia de Studii Economice din București în cadrul proiectului ”Studenții de azi profesioniștii de mâine”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 — 30 octombrie 2014

* Cea de-a V-a ediție a SWIFT Business Forum România — 30 octombrie 2014

* Eveniment organizat de T Mobile — lansarea ”urmașului lui iPhone (6-1)” — 30 octombrie 2014

* Noile smartphone-uri iPhone 6 și iPhone 6 Plus, lansate recent de Apple, intră și pe piața românească începând cu această dată, potrivit operatorilor Vodafone România, Orange România și Telekom România Mobile Communication — 31 octombrie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News