Retrospectiva economică (săptămâna 28 aprilie – 4 mai 2014)

2

Deschiderea sezonului turistic la Marea Neagră, cu ocazia minivacanţei de 1 Mai dar şi vremea capricioasă, cu inundaţiile care au afectat sud-vestul ţării, au dominat săptămâna care s-a încheiat.

* O treime din locurile de cazare de pe Litoral vor fi ocupate în perioada 1-4 mai, aprecia, la Mangalia, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii industriei din turism, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Nicolae Jianu.

„Din câte am înţeles din partea industriei se vehiculează cifre între 20.000 şi 30.000 de turişti. Aproape o treime din locurile de cazare, din cele aproape 100.000 de locuri de cazare, vor fi ocupate în această perioadă. Foarte mulţi tineri, foarte multe evenimente vor fi în această perioadă”, a spus Florin Nicolae Jianu.

Pe de altă parte, potrivit ANAT, numărul românilor care şi-au cumpărat un sejur de Paşte şi 1 Mai în acest an este cu 20% mai mare decât cel înregistrat în 2013, iar valoarea medie a pachetului achiziţionat se ridică la 638 lei pentru destinaţiile interne, cu 5% mai mult faţă de 2013.

* Aproape 3.600 de rezervări erau raportate, pe 28 aprilie, în sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu /AFM/ pentru ediţia din acest an a Programului ‘Rabla’ 2014, dintre care 46 fuseseră invalidate din cauza datelor completate greşit sau eronate, potrivit informaţiilor făcute publice de preşedintele AFM, Adrian Gearâp.
Astfel, la data de 28 aprilie, erau înregistrate 3.569 rezervări de tichete Rabla, din care 3.522 validate, o rezervare în curs şi alte 46 invalidate din cauza datelor completate greşit sau eronate.

În aceste condiţii, în sistemul informatic al AFM sunt disponibile 13.431 tichete valorice.

* Evoluţia macroeconomică pozitivă a României din ultimii ani va permite îmbunătăţirea calificativelor acordate de către agenţiile de rating, a declarat,Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, după ce Moody’s a îmbunătăţit calificativul de ţară.

În opinia sa, îmbunătăţirea perspectivei acordate României de către Standard & Poor’s în noiembrie 2013 şi de către Moody’s acum câteva zile sunt note bune acordate potenţialului economic al României.

Obţinerea unei creşteri economice-record în condiţiile unei consolidări fiscale dure, inflaţia şi deficitul de cont curent la minime istorice de 1%, respectiv 1,1% din PIB, creşterile-record ale producţiei industriale şi a celei agricole precum şi mărirea de patru ori a ratei de absorbţie a fondurilor europene exprimă viteza mai mare de convergenţă faţă de ţările UE şi sunt tot atâtea argumente pentru îmbunătăţirea ratingului României, consideră Socol.

‘În fapt, decizia unui calificativ mai bun acordat ţării noastre nu ar reprezenta decât constatarea, un pic cam târzie în opinia mea, a unui tablou macroeconomic ce sugerează stabilitate şi viziune macroeconomică. În practică, investitorii străini au încorporat aceste evoluţii pozitive atunci când împrumuta România la dobânzi minime istorice şi maturităţi lungi şi când suprasubscriu de peste 4 ori emisiunile de obligaţiuni ale statului român’, a arătat Socol.

* Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor înregistrată în luna martie 2014 se cifra la circa 13,386 miliarde de lei, cu aproape 3% peste cea raportată în februarie, în timp ce restanţele la creditele în valută se ridicau la 19,895 miliarde lei (echivalent), în scădere cu 2,6%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională.

Totalul creditelor în lei se ridica, în martie, la 88,2 miliarde de lei (plus 2,3% faţă de luna precedentă), din care 50,9 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 35,4 miliarde de lei de populaţie.
Creditele în valută totalizau 131,033 miliarde de lei în martie (minus 1,85% faţă de februarie), din care 62,23 miliarde de lei contractate de agenţii economici şi 67,4 miliarde de lei de populaţie.

* Calendarul de liberalizare a preţurilor la energie prevede o creştere de 2% a preţului gazelor pentru populaţie de la 1 iulie, însă ANRE analizează dacă este cazul să existe o astfel de ajustare a tarifelor, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

‘De la 1 iulie, calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii casnici prevede o scumpire de 2%, însă vom face calcule şi vom vedea dacă este cazul să aplicăm această scumpire’, a spus Havrileţ.

El a arătat că, la nivelul întregului an, calendarul de liberalizare prevede o scumpire totală de 10% pentru consumatorii casnici, dar, de fapt, ANRE nu se aşteaptă la o creştere mai mare de 5-7%.
‘Până la finalul perioadei de liberalizare, respectiv sfârşitul anului 2018, este prevăzută o creştere de preţ de 36%, însă noi estimăm că scumpirea va fi undeva la 22%’, a spus oficialul ANRE.

* Fondul de pensii private obligatorii BCR a înregistrat, la finalul anului trecut, cea mai mare rată de rentabilitate anualizată — 11,3054% — dintre toate fondurile de pensii private obligatorii cu risc mediu, potrivit datelor anunţate de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/.

În România activează în prezent opt fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), din care şapte fonduri sunt în categoria celor cu risc mediu, iar un fond este în categoria de risc ridicat.
După rata de rentabilitate anualizată, la nivelul lunii decembrie 2013, la categoria risc mediu, pe locul doi se situează fondul de pensii Alico — 11,2553%, urmat de ING — 10,2432%, Vital — 10,1638%, Allianz Țiriac — 9,8456%, Eureko — 9,4562% şi, pe ultimul loc, BRD — 9,3872%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata