Retrospectivă economică (săptămâna 3 – 9 februarie 2014)

0

Evenimentele care au dominat săptămâna trecută au fost finalizarea cu succes a Misiunii de evaluare a Acordului Stand By cu România, derulată de Fondul Monetar Internaţional, anunţarea de către premierul Victor Ponta a intenţiei de adoptare în Guvern a unei ordonanţe prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar să poată beneficia de o înjumătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani. Demisia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi continuarea de către BNR a trendului de reducere a dobânzii cheie, ca şi publicarea Raportului asupra inflaţiei, au reprezentat, de asemenea, subiecte de primă importanţă.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care s-a încheiat.

* Fondul Monetar Internaţional estimează pentru 2014 o creştere economică de 2,2% pentru România, după un avans de 2,8% înregistrat anul trecut, a declarat, marţi, şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, la finalul Misiunii de evaluare de la Bucureşti.
‘Pentru 2013, estimăm o creştere a PIB de 2,8%, cea mai mare creştere economică de la începutul crizei. Deficitul de cont curent a crescut cu 1,2% din PIB, iar exporturile au avansat atât în ţările UE, cât şi în cele din afara spaţiului comunitar’, a spus aceasta, citând anul agricol bun şi exporturile printre factorii care au determinat această creştere.

Reducerea arieratelor, asumată de autorităţile de la Bucureşti pentru finalul lunii septembrie – finalul lunii decembrie, de un miliard (de euro – n.r.), nu a fost realizată, au constatat oficialii FMI.

„Sperăm ca Guvernul să revină şi să recupereze. Trebuie luate măsuri de restructurare în aceste companii. Avem ţinte trimestriale, iar ţinta pentru următoarea perioadă este mai puţin de un miliard’, a spus Schaechter.

* Guvernul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pentru o perioadă de doi ani.  Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie.

„Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o ordonanţă a Guvernului. (…) Avem în sfârşit acordul partenerilor noştri internaţionali. Este o măsură de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. În primul rând, se aplică tuturor creditelor luate de persoanele fizice, fie că e vorba de salariaţi, fie că e vorba de pensionari. Condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau cel mult egal cu salariul mediu net – 1.610 lei – şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură care, evident, e opţională, nu e obligatorie pentru persoanele fizice, dar de care poate beneficia oricare din cei 907.000 de debitori, în acest moment, persoane fizice”, a anunţat, pe 3 februarie, premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor cu delegaţia FMI.

* Premierul Victor Ponta a anunţat, de asemenea, luni, că Statul va suporta, de la 1 iulie 2014, jumătate din cheltuielile salariale ale companiilor care creează cel puţin 20 de locuri de muncă.

„Măsura, care se adresează companiilor private, de asemenea stabilită, agreată în mod definitiv cu partenerii noştri internaţionali, este schema de ajutor de stat pentru companiile care creează minim 20 de locuri de muncă. Pentru acestea, Statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielii salariale. Nu este vorba aici doar de o scădere a impozitului sau a contribuţiilor sociale, este vorba de jumătate din cheltuiala salarială din tot ceea ce, în limbajul comun, spunem salariul pe care angajatorul privat îl plăteşte”, a precizat prim-ministrul. Potrivit ministrului de legat pentru Buget, Liviu Voinea, măsura va fi valabilă şapte ani.

* Controalele în domeniile prestărilor de servicii şi construcţiilor, efectuate în luna ianuarie, de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, au identificat 487 de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, aproape trei sferturi din acestea lucrând pentru acelaşi angajator, se arată într-un comunicat al ITM.

Potrivit documentului, 67,76% dintre cei care munceau la negru, respectiv, 330 de persoane, lucrau pentru acelaşi angajator.
Au fost înaintate cinci sesizări către organele de cercetare penală pentru primirea la lucru a mai mult de cinci persoane fără forme legale de muncă.
În total, au fost aplicate 127 de sancţiuni contravenţionale în cuantum de 428.300 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata