Retrospectiva economică (săptămâna 30 iunie – 6 iulie 2014)

0

Listarea la Bursele din București și Londra a acțiunilor companiei Electrica, după o ofertă publică record pentru piața de capital din România, și ședința de politică monetară a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), care a decis menținerea nivelului dobânzii de politică monetară și reducerea rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit sunt printre principalele evenimente economice ale săptămânii 30 iunie – 6 iulie.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice a publicat proiectele rescrise ale Codului Fiscal şi Codului de procedură fiscală, care integrează modificările din ultimii 10 ani în materie de fiscalitate, în România, iar plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal, care prevede reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică, 6 iulie
şi subiectele de urmărit în săptămâna 7 — 13 iulie 2014.

* Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a lansat ideea de brand „Litoralul Verde”, o marcă prin care agenţiile ANAT doresc să susţină staţiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costineşti, Olimp, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia, Vama Veche.

* Populaţia rezidentă a României număra, la 1 ianuarie 2014, 19.942.642 persoane, în scădere cu 0,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate luni.

* Profiturile nete ale companiilor care activează în sectorul minier au scăzut la nivel mondial cu 72%, ajungând la 20 de miliarde de dolari, în timp ce valoarea de piaţă a acestor societăţi s-a diminuat până la 280 miliarde de dolari, rezultă din studiul ‘Mine: Realigning expectations’, întocmit de PwC, şi publicat luni.

* Potenţialul de export al României la CERN ar putea fi de 200-220 milioane de dolari pentru toate proiectele de cercetare şi dezvoltare, a declarat, luni, Sorin Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu prilejul organizării unei conferinţe despre accesarea platformei de achiziţii publice a CERN de către firmele româneşti.

* Aproape o treime din profiturile record de 920 miliarde de dolari înregistrate de primele 1.000 de bănci din lume au revenit creditorilor din China, transmite Reuters.
Băncile chinezeşti au înregistrat un profit total înainte de taxe de 292 miliarde de dolari în 2013, sau 32% din câştigurile globale din industria bancară, a anunţat luni revista britanică ‘The Banker’, care a prezentat clasamentul anual al primelor 1.000 de bănci din lume, în funcţie de profit şi de soliditatea capitalului.

* Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al biroului Adunării ONU de Mediu a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEA), a propus conducerii executive a UNEP ca prima şedinţă a noului birou să se organizeze în România, în această toamnă, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

Propunerea a fost înaintată domnului Achim Steiner, secretar general adjunct al ONU şi director executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în cadrul unei întâlniri bilaterale.

* România este singura ţară din regiune care nu impozitează veniturile din salarii ale angajaţilor din sectorul IT, cea mai mare rată de impozitare (32%) fiind înregistrată în Polonia, relevă o analiză realizată de Accace, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est.
În prezent, în România, pentru un salariu net negociat de 1.000 euro/lună acordat unui programator scutit de impozit, angajatorul are un cost salarial de 1.530 de euro, în comparaţie cu 1.822 de euro cât ar fi costul total în cazul în care s-ar aplica inclusiv impozitul de 16%.

* Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a publicat luni, pe site-ul instituţiei, proiectele rescrise ale Codului Fiscal şi Codului de procedură fiscală, pentru consultarea publică, în următoarele luni, cu reprezentanţii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesaţi.

Rescrierea Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală presupune, în principal, reformularea prevederilor actuale, în scopul unei mai bune înţelegeri, eliminarea disfuncţionalităţilor şi a eventualelor interpretări neunitare, actualizarea şi reaşezarea prevederilor articolelor, respectiv a titlurilor, pentru a răspunde atât cerinţelor mediului de afaceri, cât şi cerinţelor organelor fiscale, precizează MFP într-un comunicat.

* Plăţile efectuate luni beneficiarilor din sectorul de agricultură ecologică, dar şi celor care derulează anumite măsuri de piaţă, au depăşit 25,5 milioane de lei, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat . Sumele au fost acordate din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA).

Potrivit APIA, cea mai mare sumă autorizată şi plătită luni beneficiarilor a vizat ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică (conversie), circa 17,97 milioane lei, pentru un număr de 10.269 de beneficiari.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ va avea, începând cu 1 iulie 2014, o nouă politică de recrutare şi promovare a personalului, aprobată la sfârşitul săptămânii trecute de către Consiliul ASF.
Potrivit unui comunicat al ASF remis luni printre cele mai importante aspecte pe care le reglementează noua politică în materie de resurse umane se numără metodele de recrutare şi selecţie pentru ocuparea posturilor vacante, principiile pe care se bazează recrutarea şi selecţia viitorilor angajaţi, criteriile generale de eligibilitate, precum şi condiţiile pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească pentru ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul ASF.

* Băncile greceşti au înregistrat în luna mai cel mai semnificativ declin lunar al deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale din ultimii 13 ani, arată datele publicate luni de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.
Luna trecută, creditorii eleni au vândut bonduri guvernamentale în valoare de 4,84 miliarde de euro (6,60 miliarde de dolari), după ce au vândut obligaţiuni de 256 milioane de euro în aprilie, înregistrând cel mai cel mai semnificativ declin din august 2011.

* Cotaţia barilului de ţiţei Brent ar putea creşte brusc la 150 de dolari în situaţia în care conflictul din Irak va afecta operaţiunile la principalele câmpuri petrolifere din sudul ţării, care alimentează terminalele de export din Golful Perisc, a avertizat luni banca franceză Societe Generale, transmite CNBC.
Potrivit analiştilor de la Societe Generale, apariţia unui astfel de şoc în livrările de petrol irakian ar putea afecta o cantitate de până la 2,6 milioane barili pe zi. Chiar dacă este vorba de un ‘eveniment puţin probabil’, o întrerupere de asemenea mărime ar declanşa eliberarea coordonată de ţiţei din rezervele strategice ale ţărilor membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei.

* Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%, începând cu perioada de aplicare 24 iulie — 23 august 2014, a anunţat banca centrală, într-un comunicat .
CA al BNR a hotărât, de asemenea, menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 12%.

* Romtelecom şi Cosmote România au semnat un contract pe şapte ani cu Ericsson pentru servicii de suport integrat în zona de Operare şi Întreţinere Reţea astfel că unităţile Întreţinere Reţea Pasivă, respectiv Monitorizare şi Operare Reţea Fixă şi Mobilă vor fi transferate la Ericsson România.

„Acest partener a fost selectat ca urmare a unei licitaţii la care au participat jucători importanţi de pe piaţa locală şi internaţională. Începând cu perioada următoare, un număr de aproximativ 730 angajaţi din echipele Romtelecom şi Cosmote anterior menţionate se vor alătura organizaţiei Ericsson Global Services”, se spune în comunicat.

* Aproape două treimi dintre tineri au semnat primul lor contract de muncă după vârsta de 24 de ani, potrivit unui sondaj realizat de compania de Marketing Direct ‘Studio Moderna’ în perioada ianuarie 2013 — mai 2014, se arată într-un comunicat remis marţi .

* Hidroelectrica a închis, la sfârşitul lunii iunie, un credit de investiţii în valoare de 75 milioane de euro contractat de la Citibank Internaţional Plc. în 2009 iar până la sfârşitul anului curent soldul creditelor de investiţii urmează a fi redus cu încă 39 milioane de euro, se arată într-un comunicat al companiei.

* Compania Metinvest va fi prezentă, începând de marţi, în România, odată cu inaugurarea reprezentanţei comerciale Metinvest Carpathia, entitate care se va axa pe dezvoltarea colaborării dintre clienţii de materiale de oţeluri laminate şi pe oferirea de servicii operative, potrivit informaţiilor oferite în cadrul unei conferinţe de presă de către reprezentanţii companiei.

* Sosirile şi înnoptările în unităţile turistice din România au crescut cu 6,2% şi, respectiv, cu 9,9%, în primele cinci luni din 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

* Fuziunile şi achiziţiile pe piaţa românească de IT au fost dominate de sectoarele de vânzări on-line, plăţi on-line, soluţii ERP, servicii near-shore, data centers şi cloud, arată un studiu EY, publicat marţi.
‘În România, pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor în sectorul tech, tranzacţiile mai proeminente au fost în zona de vânzări on-line, plăţi on-line, soluţii ERP, servicii near-shore, data centers şi cloud. Creşterea cea mai puternică în IT va veni din sectoare precum telecom, servicii financiare, outsourcing, retail’, arată Bogdan Țenu, senior manager, Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

* Promisiunile făcute recent de guvernanţi, referitoare la creşterea salariilor personalului medical şi din asistenţă socială cu 10% în următoarele luni, ar urma să afecteze doar un număr mic de salariaţi, astfel încât problema salarizării în Sănătate rămâne deschisă şi la fel de acută, se arată într-un comunicat remis marţi de Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ din România.

* Problemele din sectorul bancar al Bulgariei au provocat reacţii limitate în statele emergente europene, precum România, Serbia, Ungaria şi Croaţia, analiştii estimând că este puţin probabilă o extindere a crizei, care a scos în relief dificultăţile cu care se confruntă sectorul financiar din Europa de Est, se arată într-o analiză a CNBC.

* Numărul şomerilor din zona euro a scăzut în mai la 18,552 milioane de persoane, de la 18,580 milioane în aprilie, dar rata şomajului s-a menţinut la 11,6%, deoarece regiunea îşi revine lent din cea mai îndelungată perioadă de recesiune, arată date publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

* Cel mai mare producător auto american, General Motors (GM), va rechema la service încă 8,4 milioane de autovehicule, din care 7,6 milioane în SUA, din cauza problemelor legate de comutatorul de aprindere, majoritatea fiind sedanuri fabricate în perioada 1997-2014, transmit Bloomberg şi BBC.

* România este printre primele state care transmite oficial, la Bruxelles, noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a declarat, marţi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„România este printre primele state care transmite oficial la Comisia Europeană varianta finală a PNDR 2014-2020. Urmează să primim feedback-ul de la Comisie, cu toate că l-am primit deja informal şi care spune că este un program bun. Mă bucur că există în ţară un acord pe program în rândul asociaţilor profesionale, ONG-urilor şi societăţii civile. Ne-am întâlnit săptămâna trecută, încă o dată, şi am agreat programul. Sper să avem aprobarea din partea Comisiei cât mai repede”, a spus Constantin.

* Participaţia statului român la OMV Petrom ar putea creşte, întrucât compania trebuie să realizeze o majorare de capital cu valoarea unor terenuri care în momentul de faţă aparţin statului, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în cadrul unei conferinţe pe tema strategiei energetice a României.

‘Conform contractului de privatizare, Petrom trebuie să facă o majorare de capital cu terenuri care în momentul de faţă aparţin statului. Este un angajament din contractul de privatizare, care sper că va fi îndeplinit în perioada imediat următoare, pentru că în ceea ce ne priveşte urmărim cu stricteţe tot ceea ce a fost angajament post-privatizare în companiile deja privatizate’, a arătat ministrul citat.

* Banca Naţională a României (BNR) va elibera băncilor aproximativ 500 milioane de euro prin măsura de reducere a rezervelor minime obligatorii la valută cu două puncte procentuale, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Pentru calculele dumneavoastră, un procent de rezervă minimă obligatorie în valută este de 200—250 milioane de euro. Vreo 500 de milioane de euro înseamnă cele două procente. (…) De la începutul anului au fost eliberaţi vreo 800-900 milioane euro, prin tăierea a patru procente”, a explicat Mugur Isărescu, întrebat despre măsura luată marţi de Consiliul de Administraţie al BNR privind reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%.

* Conducta de gaze Iaşi — Ungheni, prin care Republica Moldova va putea importa resurse din România, va fi finalizată la 15 august, urmând ca România să exporte prin intermediul acestui gazoduct circa 1-2% din producţia naţională, într-o primă fază, a declarat, marţi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în cadrul unei conferinţe pe tema strategiei energetice a României.
‘Prima fază a proiectului va permite un schimb de gaz dinspre România spre Republica Moldova de aproximativ 14.000 — 15.000 de metri cubi pe oră, ceea ce înseamnă 1-2% din producţia totală a României’, a spus ministrul.

* Nivelul creanţelor din asigurări, concentrarea activităţii pe RCA (asigurările auto obligatorii — n.r.), politici de reasigurare inadecvate, extinderea rapidă a asigurărilor de credit şi garanţii, riscul de contagiune, percepţia greşită asupra sistemului de control intern, raportările incorecte sunt principalele slăbiciuni pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ le-a identificat pe piaţa asigurărilor, potrivit raportului anual al ASF pe 2013, publicat marţi.

* Persoanele rezidente în Marea Britanie aproape şi-au dublat anul trecut achiziţiile de acţiuni pe piaţa de capital românească, de la 807,91 milioane lei în 2012 la 1,533 miliarde lei în 2013, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/ pe 2013, publicat marţi.
La nivelul anului 2013, rezidenţii britanici au deţinut cea mai importantă cotă în ceea ce priveşte cumpărările de acţiuni, respectiv 40,64% din totalul cumpărărilor, care au însumat peste 3,77 miliarde lei (stocuri).

* Intrările nete de capital străin (diferenţa între intrări şi retrageri) pe piaţa de capital românească s-au cifrat la 814,2 milioane lei în 2013, aproape dublu faţă de 447,47 milioane lei în anul 2012, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/ pe 2013, publicat marţi.
Intrările brute de capital pe piaţa din România au însumat, în anul 2013, peste 2,71 miliarde lei faţă de 2,04 miliarde lei în 2012, în timp ce totalul ieşirilor brute a fost de 1,89 miliarde lei în 2013 faţă de 1,59 miliarde lei în 2012.

* Înmatriculările de autoturisme Dacia în Franţa au înregistrat o creştere anuală de 28,8% în perioada ianuarie — iunie 2014, ceea ce plasează marca de origine românească pe locul al cincilea în topul celor mai importante mărci auto din Franţa, după Renault, Peugeot, Citroën şi Volkswagen, arată datele publicate, marţi, de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA), transmite AFP.

* Gazoductul care va aduce gazele din Marea Neagră începând cu 2019-2020 va costa 255 de milioane de euro şi va avea o lungime de circa 250 de kilometri, a declarat, marţi, Ciprian Alic, director al Departamentului Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Transgaz, la o conferinţă pe tema strategiei energetice a României.
‘Trebuie ca proiectul privind transportul gazelor naturale din Marea Neagră să fie gata până în 2019-2020, când începe exploatarea resurselor din mare. Conducta de interconectare la sistemul naţional va costa circa 255 de milioane de euro şi va avea o lungime de 250 de kilometri’, a spus Alic.

* — Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ a încasat în perioada 30 aprilie — 31 decembrie 2013 (de la înfiinţare şi până la finalul anului trecut) venituri de 96,65 milioane lei, mai mari cu 4,55% faţă de nivelul programat, iar bugetul instituţiei a înregistrat un excedent de 6,832 milioane lei, potrivit Raportului Anual al ASF pe 2013, transmis Parlamentului pe 27 iunie şi publicat marţi pe site-ul ASF.

* Rezervele valutare ale României au crescut cu peste 555 milioane euro, în iunie, până la 31,236 miliarde euro, de la 30,681 miliarde euro, nivelul din luna mai, a anunţat, marţi, Banca Naţională a României (BNR).
Rezervele internaţionale (valute plus aur) totalizau 34,442 miliarde euro, faţă de 33,752 miliarde euro, la 31 mai.
Intrările de valută au fost de 1,372 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice.

* Controversata reformă a pensiilor, care va permite pensionarea la 63 de ani pentru cei care au cotizat 45 de ani la sistemul de asigurări obligatorii, a intrat marţi în vigoare în Germania, odată cu majorarea pensiilor pentru mame şi creşterea nivelului anual al prestaţiilor, informează agenţia EFE.
Începând de la 1 iulie, aceste acte normative devin efective, după o lungă dezbatere în marea coaliţie a cancelarului Angela Merkel pe marginea acestei forme de pensionare anticipată, de care vor putea beneficia cei născuţi între 1952 şi 1963.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata