Retrospectiva economică (săptămâna 7 -13 aprilie 2014)

3

Eliminarea impozitului pe profit, cel mai posibil din luna iulie, anunţ făcut de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, dar şi relansarea Programului ‘Rabla’ într-o nouă formulă mai transparentă, odată cu repartizarea electronică a tichetelor valorice, alături de estimările Fondului Monetar Internaţional /FMI/, conform cărora, în 2014, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015, sunt doar câteva dintre punctele de interes ale săptămânii 7-13 aprilie 2014.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică.

* Inflaţia şi dobânzile la moneda naţională se vor încadra, în vara acestui an, în limitele stabilite de criteriile de la Maastricht pentru adoptarea monedei unice europene, a declarat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul simpozionului „Transformări în economia românească”.

* România va elimina impozitul pentru profitul reinvestit de companii, posibil din luna iulie, şi, de asemenea, va reduce alte impozite pentru a ajuta la crearea de locuri de muncă şi a asigura o creştere economică de aproximativ 3% în acest an, a declarat luni pentru Reuters, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.
Șeful MFP a precizat că Guvernul va reduce, de asemenea, contribuţiile sociale cu cinci puncte procentuale, Taxa pe Valoarea Adăugată la numite produse alimentare şi, atunci când îşi va permite, va introduce un prag mai redus de impozitare pentru cei cu venituri mici.

* Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Naţional (Rabla) va continua şi în 2015, a dat, luni, asigurări ministrul Mediului, Attila Korodi.
„Nu se pune problema închiderii Programului ‘Rabla’ nici în 2015. Mulţumesc pe această cale Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România care a fost alături de noi şi la elaborarea condiţiilor Programului ‘Rabla’ din acest an. Din punctul meu de vedere, programul trebuie să continue, fiindcă este necesar”, a spus Korodi, în conferinţa de presă organizată pe tema lansării programului.

* Încasările din timbrul de mediu au fost, în 2013, de aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei au reprezentat restituirile de sume pentru vechea taxă auto către cei care au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive în acest sens, arată datele Administraţiei Fondului pentru Mediu /AFM/, transmise, luni.
Astfel, în anul 2013, AFM a avut încasări totale în valoare de 732.325.750,22 lei, reprezentând încasările din taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv timbrul de mediu.

* Peste 12% dintre consumatorii casnici de energie electrică plătesc tarife sociale, respectiv 1,067 milioane de utilizatori, potrivit raportului pentru anul 2013 privind piaţa de energie electrică, realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În total, pe piaţa naţională de energie electrică au fost, anul trecut 8,991 milioane de locuri de consum (consumatori). Din aceştia, 501.190 de consumatori sunt non-casnici şi 8,490 milioane sunt clienţi casnici.
Potrivit raportului ANRE, un număr de 1,067 milioane de clienţi casnici plătesc tarife sociale, ceea ce înseamnă 12,58% din totalul casnicilor.

* Economia României va creşte într-un ritm de 3%, în 2014, după Polonia, care va înregistra cea mai bună performanţă a PIB, de 3,1%, între ţările Europei Centrale şi de Est, apreciază analiştii Erste Group.

* Firmele care au expus automobile şi motociclete la ediţia 2014 a Salonului Auto Moto /SAM/ au încheiat peste 120 de pre-contracte, care au vizat atât modele cu preţuri reduse cât şi vehicule ale căror preţuri depăşesc 100.000 de euro, potrivit unui comunicat al organizatorilor remis luni .
SAM 2014 s-a desfăşurat în perioada 2-6 aprilie în Piaţa Constituţiei din Capitală şi a fost vizitat de peste 30.000 de persoane.

* Polonia este considerată de companiile străine cea mai atractivă ţară pentru investiţii din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui sondaj derulat de camerele de comerţ din Polonia şi Germania, transmite agenţia poloneză PAP.

Un număr de 142 de companii străine prezente în Polonia au luat parte la acest sondaj iar jumătate dintre ele au informat că intenţionează să-şi crească numărul angajaţilor în Polonia în cursul acestui an. Companiile au fost întrebate care sunt opiniile lor cu privire la 21 de subiecte iar Polonia a obţinut cele mai bune note atunci când este vorba de îmbunătăţirea infrastructurii şi nivelul calificării şi motivaţiei angajaţilor.

* Intervalele cu încălzire şi răcire a vremii vor oscila în prima parte a perioadei 7 — 21 aprilie, meteorologii preconizând, pentru a doua parte, ploi pe întreg teritoriul ţării.

* Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Bulgaria a anunţat luni că va amâna, până la data de 28 aprilie, o decizie cu privire la posibila revocare a licenţelor acordate celor trei companii de distribuţie a energiei electrice, care sunt implicate într-o dispută pe tema sumelor datorate producătorului de energie NEK, transmite Reuters.

Autoritatea a început, luna trecută, procedurile juridice pentru revocarea licenţelor de operare ale distribuitorilor EVN (Austria), CEZ şi Energo-Pro (Cehia). De asemenea, regulatorul a solicitat celor trei companii să plătească producătorului de energie NEK o sumă combinată de 318 milioane leva (222 milioane de dolari) reprezentând datoriile către compania de stat, în caz contrar riscând să-şi piardă licenţele.

* Sun Pharmaceutical din India a achiziţionat producătorul indian de medicamente Ranbaxy Laboratories, o tranzacţie în valoare de patru miliarde de dolari plătită în întregime în acţiuni, transmite BBC. Compania nou creată va fi cea mai mare din India şi pe locul cinci în topul mondial al producătorilor de medicamente generice. Tranzacţia trebuie aprobată de acţionari şi de autorităţile de reglementare.

* Fondul Monetar Internaţional estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marţi, de instituţia financiară internaţională.

* Companiile industriale din România vor face economii de cel puţin 70 de milioane de euro, dacă vor fi scutite de achiziţia a 80% din certificatele verzi, au declarat, marţi, surse din sectorul industrial.

* Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a câştigat la Curtea de Apel procesul în care erau depuse contestaţii pentru loturile 3 şi 4 din autostrada Sebeş — Turda, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor Dan Șova, la conferinţa Infrastructure Business Summit.

* Producătorii de ciment Lafarge şi Holcim ar putea fi obligaţi să vândă inclusiv fabrici din România, pentru a obţine aprobarea fuziunii din partea autorităţilor de concurenţă, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-o conferinţă organizată cu ocazia prezentării raportului instituţiei pentru 2013.

* Consiliul Concurenţei l-a amendat, anul trecut, pe George Becali cu 183.526 de lei (aproximativ 41.000 de euro), reprezentând 0,9% din cifra de afaceri totală înregistrată în anul anterior sancţionării, pentru că nu a notificat autoritatea de concurenţă în cazul achiziţionării pachetului majoritar de acţiuni la ARCOM, se arată în Raportul de activitate al Consiliului Concurenţei pe anul 2013.

* Cifra de afaceri a E.ON România, subsidiară a grupului german de utilităţi E.ON, a scăzut anul trecut faţă de 2012, ajungând la 4,65 miliarde de lei (1,05 miliarde euro), în principal din cauza diminuării volumelor de gaze şi electricitate comercializate, a declarat marţi directorul general al companiei, Frank Hajdinjak, în cadrul unei conferinţe de presă.

* Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ a colectat venituri din taxe şi impozite de 168,37 milioane lei de la contribuabilii din judeţul Covasna în primul trimestru din 2014, potrivit datelor furnizate de către ANAF. Sumele colectate reprezintă circa 0,8% din totalul veniturilor bugetare colectate de Fisc în primele trei luni ale anului în curs, în întreaga ţară, menţinându-se procentajul înregistrat în 2013, când ANAF a colectat de la contribuabilii din judeţul Covasna 679,93 milioane lei.

* Consiliul Concurenţei /CC/ a aplicat amenzi de 16,85 milioane lei (3,76 milioane euro) pe piaţa jocurilor de noroc în 2013, fiind sancţionate Compania Naţională Loteria Română şi alte trei companii, conform Raportului de activitate al Consiliului Concurenţei pe anul 2013.

* Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut, în primele două luni ale anului, faţă de perioada similară din 2013, atât ca serie brută, cu 3,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,9%, în timp ce volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut atât ca serie brută, cu 9,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,1%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

* Consiliul Concurenţei a amendat, anul trecut, cu 2,8 milioane de euro, patru întreprinderi pentru practica lor concertată de participare cu oferte trucate la procedurile de achiziţie publică având ca obiect achiziţionarea de armament de infanterie şi aparatură optică.

* Veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie, au fost, în trimestrul IV 2013, de 2.624 de lei, iar cheltuielile totale s-au ridicat, în medie, la 2.394 de lei pe o gospodărie, relevă datele Institutului Naţional de Statistică, date, marţi, publicităţii.

* Consiliul Concurenţei a început, anul trecut, 18 investigaţii, cu 22% mai puţine decât în 2012, şi a finalizat 23 de cazuri, cu unul mai puţin comparativ cu 2012, potrivit raportului anual pe 2013 al Consiliului Concurenţei.

* Producţia de lapte de consum a crescut cu 6.502 tone (17,7%) în primele două luni din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013 şi s-a cifrat la 43.528 tone, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

* Rata de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori /DBA/ în România se situa, la finele anului 2012, la 11%, procentaj care clasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană /UE/ la acest capitol, potrivit datelor Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor /SNRB/, prezentate, luni, într-o conferinţă de specialitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata