Retrospectiva economică (săptămâna 9 – 15 iunie 2014)

0

Amânarea pentru noiembrie a celei de-a treia evaluări a acordului stand by de tip preventiv încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional, numirea unui nou consiliu de Administrație la Poșta Română, dubla taxare a certificatelor verzi, ancheta derulată de DNA în legătură cu vicepreședintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, și cu Florin Gugu, director la Enel, și aprobarea strategiei de privatizare a Electrica prin oferta publică s-au numărat printre principalele subiecte dezbătute săptămâna trecută.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care s-a încheiat duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 16 — 22 iunie 2014.

*Strategia energetică a României pentru perioada 2014 — 2035 ar putea fi finalizată în toamna acestui an, a declarat luni, la Bruxelles, secretarul de stat în Departamentul pentru Energie, Karoly Borbely.

*România deține una dintre cele mai perfomante unități de diagnostic pentru sănătate animală din Europa, specialiștii institutului primind note de 10 din partea experților europeni pentru 98% dintre analizele făcute, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), Ștefan Nicolae.

*Un palat din centrul istoric al Capitalei, estimat la 7,5 milioane euro, este cea mai scumpă proprietate scoasă la vânzare în 2014, conform unui studiu al site-ului Imobiliare.ro. Palatul, situat în apropiere de sediul Băncii Naționale a României, este o clădire formată din 38 de camere, are o suprafață utilă de 2.000 de metri pătrați și dispune de un teren de circa 1.200 de metri pătrați.

*Societatea Națională de Radiocomunicații SA a câștigat trei multiplexuri de televiziune digitală contra sumei de 1,02 milioane de euro reprezentând taxa de licență, a anunțat, marți, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Cătălin Marinescu, într-o conferință de presă.

*Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că sistemul educațional românesc are nevoie, urgent, de patru măsuri care să vizeze, în principal, modificarea Legii Educației Naționale, deblocarea posturilor, organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor de directori și directori adjuncți și modificarea programelor școlare.

*Rata medie de acoperire a internetului de mare viteză /broadband/ în România se situa, anul trecut, la 56%, sub media europeană de 76%, și plasează țara pe locul 26 în Uniunea Europeană în această privință, se arată într-o statistică Roland Berger Strategy Consultants, prezentată, marți, cu ocazia unei conferințe de specialitate.

*Exporturile FOB ale României au atins un nivel de 76,101 miliarde lei (16,933 miliarde euro) în primele patru luni din 2014, iar importurile CIF au însumat 83,943 miliarde lei (18,682 miliarde euro), conform estimărilor preliminare ale Institutului Național de Statistică /INS/, publicate marți.

*Averea globală a crescut anul trecut cu 14%, la nivelul record de 152.000 miliarde de dolari, datorită în principal majorării câștigurilor obținute de pe piețele bursiere, se arată într-un raport publicat marți de compania de consultanță Boston Consulting Group (BCG), transmite BBC.

*Comenzile noi din industrie, pe total piața internă și piața externă, au scăzut în aprilie în termeni nominali atât față de luna precedentă cu 8,5% cât și față de luna corespunzătoare din anul precedent cu 6,4%, potrivit datelor publicate, marți de Institutul Național de Statistică (INS).

*Negocierile dintre autoritățile române și Microsoft pe tema suportului tehnic oferit pentru Windows XP sunt în derulare și se speră ca, până la 1 septembrie, să existe toate elementele financiare concrete pe această temă, potrivit ministrului pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea.

*Cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 11,6% în primele patru luni ale anului, comparativ cu același interval din 2013, datorită afacerilor derulate, în special, în industria energetică, arată datele provizorii publicate, marți, de Institutul Național de Statistică /INS/.

*Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica.

*Agenția de evaluare financiară Moody’s Investors Service a plasat marți sub revizuire pentru o posibilă retrogradare ratingul ‘A3’ atribuit operatorului britanic de telefonic Vodafone Group Plc, pe fondul estimărilor că preluarea Ono va crește gradul de îndatorare al companiei, informează un comunicat de presă.

*Un număr de 15.332 copii s-au născut în luna aprilie a acestui an, cu 28 mai puțini decât în luna anterioară, iar numărul persoanelor decedate a fost 21.965, cu 1.125 mai puține decât în luna martie a.c, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică /INS/, publicate marți.

*Enel a respectat întocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achiziționat în România, de la intrarea sa pe această piață compania investind circa 1,9 miliarde euro, potrivit reprezentanților companiei.

*Prețul pe care îl plătesc consumatorii de energie pentru certificatele verzi este evidențiat separat în factură, iar de la 1 ianuarie 2013 tarifele pentru energia propriu-zisă nu mai conțin componenta de certificate verzi, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

*Reprezentanții Enel susțin că tariful la energie a rămas neschimbat la 26 iulie 2012, după ce legislația din sectorul regenerabilelor s-a modificat, iar prețul certificatelor verzi a trebuit evidențiat separat în factură, potrivit unui comunicat al companiei.

*Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că este inadmisibil ce s-a întâmplat la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în legătură cu încărcarea facturilor și cu nerespectarea condițiilor de privatizare, probleme aflate în atenția Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

*Uniunea Europeană ar trebui să-și simplifice regulile bugetare complexe și, de asemenea, să se concentreze în principal pe reducerea raportului datorie-PIB, a declarat marți directorul Departamentului european al Fondului Monetar Internațional (FMI), Reza Moghadam, transmite Reuters.

*Peste 500 de companii în franciză operează, în prezent, în România și realizează anual afaceri estimate la 1,4 miliarde de euro, cele mai de succes business-uri ‘la cheie’ fiind cele din zona de fast-food și servicii, afirmă experții de la compania de business information și credit management KeysFin.

*Banca Mondială a revizuit în scădere, estimările privind ritmul de creștere care va fi înregistrat de economia mondială în acest an, în condițiile în care efectul cumulat al crizei din Ucraina și al temperaturilor extrem de scăzute din SUA a afectat avansul economiei în prima jumătate a anului, transmite Reuters.

*Grupul rus Gazprom a anunțat miercuri că a prelungit, până pe 16 iunie, termenul limită până la care Ucraina trebuie să-și achite datoriile pentru gazele naturale livrate, în condițiile în care discuțiile mediate de Comisia Europeană vor continua miercuri, la Bruxelles, transmite AFP.

*Producția industrială a crescut, în primul semestru al anului, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată, cu 8,1%, respectiv 9,5%, comparativ cu primele patru luni din 2013, ca urmare a activităților derulate în industria prelucrătoare, arată datele provizorii publicate miercuri de Institutul Național de Statistică /INS/.

*Grupul agroalimentar francez Danone a anunțat miercuri că intenționează să închidă trei fabrici de produse lactate din Europa și să reducă 325 de locuri de muncă pentru a răspunde la scăderea cererii de produse lactate proaspete, transmite Reuters.

*Aproximativ 200 de membri ai Uniunii — Sindicatul Liber Metrou /USLM/ au pichetat miercuri, de la ora 12,00, sediul Guvernului din Piața Victoriei, cerând în principal ca metroul să rămână în subordinea Ministerului Transporturilor.

*Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri că au respins o propunere venită de la Moscova referitoare la reducerea cu 20% a prețului pentru gazele naturale rusești și, totodată, au avertizat că nu își vor plăti datoriile până când nu se va ajunge la un acord cu privire la preț, transmite Reuters.

*Compania Națională ‘Poșta Română’ /CNPR/ are un nou Consiliu de Administrație, ce va fi condus de către șeful Bursei de Valori București /BVB/, Ludwik Leszek Sobolewski, precum și un nou director general interimar în persoana lui Alexandru Petrescu, a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/.

*Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), a acceptat postul de președinte al Consiliului de Administrație la Compania Națională Poșta Română (CNPR), însă afirmă că „va fi un angajament pe termen scurt”, până când compania va fi aproape de finalizarea privatizării.

*Libra Internet Bank a acordat credite în valoare de 920 de milioane lei, în primele cinci luni din 2014, a anunțat, miercuri, președintele băncii, Emil Bituleanu, cu ocazia semnării unui parteneriat de garantare în valoare de 30 de milioane de lei cu Fondul European de Investiții (FEI).

*Guvernul va adopta în cursul acestei luni o ordonanță de urgență prin care vor fi eliminate barierele care împiedică dezvoltarea pieței de capital din România, identificate de un grup de lucru și prezentate de conducerea Bursei de Valori București la începutul acestui an, a anunțat, miercuri, directorul general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski.

*Aproximativ 25% din companiile active din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri care și-au depus declarațiile financiare pentru 2012 nu au desfășurat în realitate nicio activitate, potrivit unei analize realizate de firma de consultanță Coface România privind sectorul transporturilor.

*Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de hotărâre pentru aprobarea strategiei de privatizare prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al SC Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice ”Electrica” — SA București.

*Am adoptat astăzi o limită de preț pentru listarea Electrica cu un minim de listare de 11 RON pe acțiune și un maxim de listare de 13,5 RON pe acțiune. Este practic unul dintre cel mai mare proces de listare petrecut vreodată pe piața de capital din România. Societatea va obține cel puțin—dacă mergem pe minim — aproximativ 435 de milioane de euro, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata