Retrospectiva economică (săptămâna 9 – 15 iunie 2014)

0

*La listarea Electrica este important să vedem proporția dintre oferta de acțiuni și cea de GDR-uri, pentru că România ar trebui să atragă mai mulți investitori internaționali să cumpere acțiuni pe Bursa de la București, nu GDR-uri pe Bursa de la Londra, a declarat miercuri directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

*Oferta publică primară inițială de vânzare a unui număr de 177.188.744 acțiuni ‘Electrica’ SA se va derula în perioada 16 — 25 iunie 2014, potrivit prospectului aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/, a anunțat instituția într-un comunicat.

*Electrica a încasat suplimentar, prin dubla taxare a certificatelor verzi, suma de 50 de milioane de lei, pe care se așteaptă să o returneze consumatorilor, potrivit prospectului de listare la bursă a companiei.

*Electrica nu va putea achiziționa acțiuni la alte companii, până ce nu va fi modificată o Ordonanță de Urgență din 1997 cu privire la privatizarea societăților, potrivit prospectului de listare la bursă a companiei.

*Contractele de concesiune pentru operarea rețelelor de distribuție a energiei încheiate de filialele Electrica ar putea să nu fie în vigoare, întrucât nu au fost niciodată publicate în Monitorul Oficial, potrivit prospectului de listare la bursă a Electrica.

*Oferta Electrica, prin care se scot la vânzare acțiuni ale companiei reprezentând 51% din capitalul social, poate constitui o bună ocazie speculativă pentru investitorii de retail, în condițiile în care prețul minim de subscriere de 11 lei/ acțiune este cu 13% sub prețul țintă pentru următoarele 12 luni, spun analiștii Tradeville.

*Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, hotărârea pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

*Producătorii de gaze naturale vor fi obligați de la 1 iulie să tranzacționeze anumite volume pe bursă, aceeași obligație urmând să fie valabilă de la începutul lui 2015 și pentru furnizorii de gaze naturale, a anunțat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

*Proiectul de Lege privind măsurile de reglementare a depozitării semințelor de consum și a regimului certificatelor de depozit a fost adoptat miercuri de Plenul Parlamentului, acesta urmând să fie transmis spre promulgare, a anunțat, miercuri, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

*Exporturile de energie electrică din România vor fi scutite, începând cu 1 iulie, de plata taxei de cogenerare, în baza unei Hotărâri adoptate în ședința de Guvern, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

*Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) dă asigurări că va respecta și va aplica decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit căreia este obligată la plata unor daune morale în valoare de un milion de euro unei tinere care și-a pierdut mâna dreaptă într-un accident rutier petrecut în 2006.

*Comisia Europeană (CE) îi propune Rusiei să ia calcul reduceri suplimentare la gaz pentru Ucraina, pentru a ajunge la un preț mai mic de 385 de dolari pe mia de metri cubi, a anunțat comisarul european pentru energetică, Gunther Oettinger, la finalul unei noi runde de negocieri UE-Rusia-Ucraina pe marginea livrărilor de gaz, informează ITAR-TASS.

*Ministrul Economiei, Constantin Niță, s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanții unor instituții financiar-bancare din China în vederea obținerii de finanțare pentru realizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, a hidrocentralei de acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, termocentralei de la Rovinari, autostrăzii Pitești-Craiova, liniei de mare viteză București — Constanța și dezvoltării de parcuri tehnologice.

*Guvernul francez a publicat miercuri un proiect suplimentar de buget pe 2014 care include reducerea cheltuielilor publice cu încă patru miliarde de euro și scutiri de taxe pentru aproape patru milioane de gospodării, deoarece Parisul încearcă să îndeplinească țintele de deficit și să-i recâștige pe votanți, transmite Reuters.

*Schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea regională, prin realizarea de investiții inițiale care determină crearea a minimum 20 de locuri muncă, va avea un buget maxim de 2,7 miliarde lei, bugetul anual maxim al schemei urmând să fie de 450 milioane lei, conform proiectului de Ghid al solicitantului lansat miercuri în dezbatere publică.

*Prețurile de consum au scăzut ușor cu 0,04% în mai 2014 față de luna anterioară, în timp ce, comparativ cu mai 2013, acestea au crescut cu 0,94%, potrivit datelor transmise, joi, de Institutul Național de Statistică (INS).

*Volumul lucrărilor în construcții a crescut, în luna aprilie, cu 1,5% ca serie brută, dar s-a diminuat cu 4,7% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, comparativ cu luna anterioară, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică /INS/, publicate joi.

*Producția de energie electrică a crescut, în primele patru luni din acest an, cu 964,4 milioane KWh sau 4,8% în timp ce consumul final a fost cu 1,6% mai mic față de perioada corespunzătoare a anului 2013, potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică, publicate joi.

*Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat miercuri noi date care arată că în multe țări prețurile caselor sunt mult peste mediile istorice iar accelerarea ritmului de creștere a prețului caselor a devenit una din principalele amenințări la adresa stabilității economice, transmite Financial Times.

*Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și UniCredit Leasing Corporation IFN SA au semnat joi un acord pentru o linie de finanțare în valoare totală de 50 milioane de euro care va fi folosită în special pentru împrumuturi destinate sectorului IMM.

*Peste 54% dintre întreprinderile mici și mijlocii doresc să-și mențină afacerea la dimensiunile actuale în următorii doi ani iar peste 36% intenționează să-și extindă moderat afacerea, a declarat joi, într-o conferință de presă, Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

*Piața asigurărilor din România a atins, în primul trimestru al anului 2014, un nivel de 2,05 miliarde lei al primelor brute subscrise, în scădere cu 3,43% față de intervalul similar din anul anterior, potrivit datelor preliminare anunțate, joi, într-o conferință de presă, de Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata