Retrospectiva economică (săptămâna 9 – 15 iunie 2014)

0

*România îndeplinește majoritatea criteriilor de convergență nominală pentru adoptarea euro, dar mai are încă un drum lung și greu până la obținerea competitivității necesare intrării în zona euro, având în vedere că reformele structurale, de cele mai multe ori, sunt dureroase din punct de vedere politic și social, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul Conferinței privind finanțele și investițiile regionale pentru Europa de Sud-Est organizată de Euromoney la București.

*Producția industrială în Uniunea Europeană (UE 28) a crescut cu 0,7% în luna aprilie 2014 comparativ cu luna martie 2014, însă România se numără printre statele membre unde producția industrială a scăzut de la o lună la alta, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

*România are capacitatea să se ghideze singură și să-și consolideze strategiile, după expirarea actualului acord cu Fondul Monetar Internațional, a declarat, joi,vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Mihai Tănăsescu, fost reprezentant al României la FMI.

*Adoptarea euro de către România este un pas firesc având în vedere că s-a orientat către vest în urmă cu 25 de ani și, după aderea la NATO și Uniunea Europeană, țara mai are un obiectiv major și anume intrarea în zona euro, a declarat joi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul Conferinței privind finanțele și investițiile regionale pentru Europa de Sud-Est organizată de Euromoney la București.

*Banca Europeană de Investiții ar urma să ajungă la un plafon de finanțare a sectorului IMM din România cuprins între 200 și 250 de milioane de euro, până la finele anului 2014, a anunțat, joi, vicepreședintele BEI, Mihai Tănăsescu.

*Astra Asigurări nu iese din administrare specială până nu se va redresa, iar recapitalizarea companiei prin investitori strategici reprezintă singura soluție pentru a intra în normalitate, altfel fiind în calcul un scenariu de avarie, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Mișu Negrițoiu, președintele Autorității pentru Supraveghere Financiară /ASF/.

*Carpatica ASIG are un plan de redresare financiară pe care Consiliul de Administrație al companiei l-a prezentat Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/, dar mai trebuie să discutăm asupra termenelor, deoarece nu suntem de acord cu acestea, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Mișu Negrițoiu, președintele ASF.

*Fondul Monetar Internațional a amânat până în noiembrie a treia evaluare a acordului stand by de tip preventiv încheiat cu România, a declarat joi premierul Victor Ponta într-un interviu acordat Bloomberg.

*Delegațiile Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene au avut discuții constructive cu autoritățile române și s-au pus de acord în privința unor politici importante privind viitoarele progrese, însă o serie de subiecte au rămas în suspensie, se arată într-un comunicat al FMI remis joi seară.

*Premierul Victor Ponta a declarat joi că România nu va mai avea nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), după finalizarea „cu succes” a actualei înțelegeri cu instituția financiară.

*Negocierile cu delegația FMI, CE și BM au fost dificile, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, care a afirmat că s-a insistat foarte mult pentru reducerea CAS, dar fără a pune în loc o măsură care să afecteze mediul de afaceri.

*Premierul Victor Ponta a anunțat joi că Guvernul va trimite săptămâna viitoare Parlamentului proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5%, începând cu 1 octombrie.

*Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) este surprinsă de decizia FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene „de a trata cu rigiditate” decizia Guvernului privind reducerea cu 5 puncte.

*Sectorul energetic românesc nu este pregătit pentru liberalizarea piețelor de energie electrică și gaze naturale, în condițiile în care există încă mari diferențe față de sistemele energetice din alte țări europene, a declarat, joi, Elena Popescu, director general în cadrul Departamentului pentru Energie, prezentă la o dezbatere pe această temă.

*Rata șomajului în Grecia s-a menținut la nivelul record de 27,8% în primul trimestru din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, chiar dacă recesiunea s-a atenuat, după anii de austeritate impuși în schimbul asistenței financiare, a anunțat joi Oficiul Central de Statistică din Grecia (ELSTAT), transmite Reuters.

*Bursa de Valori București (BVB) și Depozitarul Central (DC) lucrează în comun la șase proiecte pentru o mai mare flexibilitate și eficiență pe piața de capital din România, acestea urmând să fie implementate în perioada 2014-2016, a declarat, joi, directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu.

*Guvernul Franței încă dorește să reducă numărul operatorilor de telefonie mobilă de pe piața internă de la patru la trei, pentru a pune capăt ‘spiralei destructive’ a scăderii prețurilor, a afirmat joi ministrul francez al Economiei, Arnaud Montebourg, transmit Bloomberg și Reuters.

*Concedierile la compania CFR Marfă vor începe săptămâna viitoare, numărul celor care vor trebui să părăsească societatea fiind de 2.500 de persoane, așa cum s-a stabilit în noiembrie 2013, însă peste 200 de persoane au ieșit la pensie, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Dan Șova, într-o conferință de presă.

*Procedura pentru selecția noului management privat la toate cele trei companii unde există management provizoriu — Compania Națională Aeroporturi București, CFR Marfă și TAROM — dar și pentru CFR Infrastructură și CFR Călători va fi declanșată în cursul zilei de luni, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Dan Șova, într-o conferință de presă.

*Noul termen înaintat de ministrul Transporturilor, Dan Șova, pentru finalizarea ultimilor 6,5 kilometri din Autostrada București — Ploiești este sfârșitul anului 2015, după ce Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a trimis notificarea de reziliere a contractului italienilor de la Pizzarotti.

*Gazprom va opri livrările de gaze naturale spre Ucraina dacă nu va fi achitată datoria de 1,95 miliarde de dolari până luni, a avertizat joi directorul general al companiei ruse, Alexei Miller, transmite Reuters.

*Compania rusă Gazprom a avertizat joi Ucraina că, dacă nu își plătește datoriile, îi va aplica, începând din 16 iunie, sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, informează agenția EFE.

*Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut, în luna aprilie 2014, fața de luna precedentă, ca serie brută cu 3,9% și a scăzut ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,6%, potrivit datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.

*Numărul mediu de pensionari a scăzut, în primul trimestru din acest an, cu 58.000 de persoane de față de același trimestru al anului precedent, și cu 18.000 de persoane față de trimestrul patru din 2013, și a ajuns la 5,37 milioane de pensionari, potrivit datelor transmise, vineri, de Institutul Național de Statistică.

*Hidroelectrica a publicat anunțul de participare pentru licitația publică internațională privind atribuirea proiectului de retehnologizare a hidrocentralei Stejaru, a cărei valoare a fost estimată la 75 milioane euro, potrivit unui comunicat al companiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata