Retrospectiva economică (săptămâna 9 – 15 iunie 2014)

0

*Directiva Uniunii Europene privind drepturile consumatorilor a intrat în vigoare din 13 iunie și începând cu această dată se aplică și în România actele legislative naționale care transpun această directivă.

*România va asigura în următorii doi ani președinția grupului statelor UE care susțin domeniul nuclear, potrivit Departamentului pentru Energie.

*Compania ucraineană de stat Naftogaz a anunțat vineri că Kievul este dispus ca, timp de 18 luni, să plătească un preț de compromis la gazele naturale rusești de 326 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în ideea de a pune capăt unei dispute pe această temă cu Moscova, transmite Reuters.

*Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a primit, în perioada 3 martie — 10 iunie 2014, 1,026 milioane de cereri de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafață, pentru anul 2014, pentru o suprafață de 9,93 milioane de hectare, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de APIA.

*Aproape o jumătate de milion de vehicule au trecut pe podul Vidin-Calafat de la inaugurarea sa în luna iunie 2013, traficul cel mai intens fiind înregistrat în lunile iulie, august și septembrie, a declarat vineri directorul companiei care se ocupă de operarea podului, Vladimir Andreev, pentru agenția de presă bulgară BTA.

*Numărul angajaților a crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană (UE28) și cu 0,1% în zona euro (EA17) în primul trimestru din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit datelor preliminare prezentate, vineri, de Oficiul de Statistică al UE (Eurostat).

*Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz Mediaș are programate pentru anul acesta cheltuieli de investiții de 419,124 milioane lei, conform bugetului de venituri și cheltuieli publicat în Monitorul Oficial.

*Autoritatea Bancară Europeană (EBA) își va înăspri reglementările legate de bonusurile bancherilor, după ce un studiu a arătat diferențe semnificative în modul de aplicare a directivei în cele 28 de state membre ale UE și modul în care băncile evită limita impusă câștigurilor din sectorul financiar, transmite Reuters.

*Agenția de evaluare Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută și monedă locală ale municipiului Oradea la ‘BBB minus’, perspectiva asociată fiind stabilă, informează un comunicat de presă.

*Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că băncile din zona euro vor achita săptămâna viitoare 3,712 miliarde de euro (5,05 miliarde de lire sterline) din împrumuturile pe trei ani acordate de BCE, care sunt scadente în 2015, transmite Reuters.

*Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a reafirmat, sâmbătă, dezacordul său total față de un amendament înaintat de un grup de 38 de parlamentari la Codul Silvic, precizând că inițiativa a primit ‘aviz negativ’ din partea Guvernului.

*Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020 are prevăzută o măsură specială care se referă la prima împădurire a terenurilor degradate din punctul de vedere agricol, a declarat sâmbătă directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva, Adam Crăciunescu.

*Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-fare, low-cost din Europa Centrală și de Est, inaugurează sâmbătă seara prima cursă Londra — Sibiu, acesta fiind începutul unei povești de succes pe care o speră oficialitățile locale, care au făcut totul în ultimii ani să aducă Aeroportul Internațional Sibiu (AIS) la standarde europene, nota de plată ridicându-se, la finalul lucrărilor din 2012, la 254,787 milioane lei.

*Negocierile în problema gazelor desfășurate sâmbătă la Kiev între Rusia și Ucraina, cu medierea UE, s-au încheiat fără rezultat și un termen pentru o nouă rundă de discuții pe acest subiect nu a fost stabilit, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al concernului rus Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de ITAR-TASS și RIA Novosti.

*Veniturile din privatizare ale Departamentului pentru Energie se vor ridica anul acesta la 692,307 milioane lei, o sumă similară fiind prevăzută și la capitolul cheltuieli totale, conform bugetului de venituri și cheltuieli al Departamentului aferent activității de privatizare pe 2014, publicat în Monitorul Oficial.

*Vicepreședintele Comisiei Europene și comisar pentru Industrie, Antonio Tajani, sfătuiește țările europene ‘să închidă poarta’, programelor de austeritate și să se concentreze pe promovarea creșterii economice, relatează agenția EFE.

*Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI București are prevăzută anul acesta pentru investiții o sumă de 83,47 milioane lei, din care 11,206 milioane lei din surse proprii și 72,264 milioane lei din alte surse, conform bugetului de venituri și cheltuieli publicat în Monitorul Oficial.

  • PREVIZIUNI SĂPTĂMÂNA 16-22 IUNIE

*Oferta publică primară pentru Electrica se derulează în perioada 16 — 25 iunie

*Gazprom amenință că va opri livrările de gaze naturale către Ucraina dacă nu primește bani până luni. De asemenea, a anunțat că îi va aplica Ucrainei, începând din 16 iunie, sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, dacă nu își achită datoriile.

*Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a anunțat declanșarea, în cursul zilei de luni, a procedurii pentru selecția noului management privat la toate cele trei companii unde există management provizoriu — Compania Națională Aeroporturi București, CFR Marfă și TAROM — dar și pentru CFR Infrastructură și CFR Călători.

*Termenul de depunere a ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Pașcani-Suceava-Siret este 16 iunie, a anunțat ministrul Transporturilor, Dan Șova.

*Concedierile la compania CFR Marfă vor începe săptămâna viitoare, numărul celor care vor trebui să părăsească societatea fiind de circa 2.300 persoane.

*Luni este termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru continuarea lucrărilor de reparații în stația CF Galați Călători

*Marți este termenul-limită pentru depunerea ofertelor în vederea participării la realizarea Studiilor de Fezabilitate pentru 10 tronsoane de autostradă, în lungime totală de 995 km.

*Ministerul Finanțelor Publice organizează licitații pentru obligațiuni benchmark în sumă de 345 milioane lei

*Institutul Național de Statistică publică datele privind cheltuielile turistice ale nerezidenților în România în primul trimestru din 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata