Riscul valutar îi loveşte pe cei cu credite în franci

16

Deprecierea semnificativa a leului in raport cu francul elvetian este resimtita din plin de cei care au luat credite in aceasta moneda in urma cu doi-trei ani. Restantele cresc exploziv de la o luna la alta. Francul elvetian s-a scumpit de la inceputul anului cu peste 40 de bani, ajungand la 3,23 lei. Cresterea francului este data de apetitul investitorilor pentru moneda de refugiu, relateaza Adevarul

Dupa ce Standard & Poor’s a decis saptamana trecuta sa reduca ratingul Irlandei la cel mai redus nivel al ultimilor 15 ani, investitorii de pe pietele internationale s-au orientat din nou spre monede de refugiu si au cumparat masiv franci elvetieni.

„Investitorii cu aversiune faţă de risc au cumpărat franci pe fondul unui mix de ştiri negative. Ratingul Irlandei a fost coborât cu o treaptă, iar datele din SUA au fost dezamăgitoare”, a explicat Giovanni Staunovo, analist valutar la UBS AG din Zürich, potrivit Bloomberg. Astfel, francul a câştigat teren în raport cu euro şi a atins miercuri cel mai înalt nivel de la introducerea monedei unice, în 1999 – de 1,2994 franci/euro.

Aprecierea semnificativă a francului, cumulată cu scăderea leului în raport cu euro, se resimte şi pe piaţa autohtonă. Cursul de schimb leu/franc a crescut în ultima săptămână cu aproape 1,5%, Banca Naţională a României anunţând pentru astăzi o referinţă de 3,2348 lei/franc elveţian.

Scumpirea francului elveţian este resimţită din plin de românii care au contractat credite în această valută între 2006 şi 2008, perioadă în care dobânzile erau foarte mici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata