România devine cea mai dinamică ţară, pentru dezvoltarea energiei eoliene în regiune

18

România se transformă în ţara cea mai dinamică din regiune, pentru dezvoltarea energiei eoliene, anunţă sâmbătă (4 septembrie 2010) portalul Reve (Reglementarea energiei eoliene cu vehicule electrice – proiect strategic al guvernului spaniol), şi informează cum compania italienească Alerion Clean Power va instala 35 de generatoare de energie eoliană într-un parc eolian din Bihor.

Potrivit sursei citate, este vorba de o investiţie de 85 de milioane de euro şi o producţie anuală de 155 GWh, cu o putere eoliană de 64,8 MW. ‘România este piaţa cu cea mai mare creştere pentru energia eoliană, din regiune, şi are cel mai ridicat potenţial eolian’, semnalează Jacopo Moccia, din partea European Wind Energy Association (EWEA).

Interesul pentru energia eoliană românească atrage investitori naţionali, însă şi din Republica Cehă, Austria, Italia, Spania şi Portugalia, aminteşte sursa citată. Astfel, la sfârşitul anului 2012, în România, ‘peste 7,5% din cererea de electricitate ar putea fi acoperită de energia eoliană’, susţine Dana Duică, director al Asociaţiei române pentru energie eoliană (Aree). Fiecare Megawat de putere eoliană cere o investiţie cuprinsă între 1,5 şi 1,6 milioane de euro, astfel că valoarea totală a investiţiilor făcute în România s-ar putea ridica până la 5 miliarde de euro, până în anul 2013.

Din noiembrie 2008, compania cehă CEZ Group construieşte la Fântânele ceea ce va fi cel mai mare parc eolian terestru din Europa, şi astfel, agricultorii primesc în fiecare an, pentru instalarea generatoarelor eoliene pe pământurile lor, până la 3.800 de euro. Pe de altă parte, liderul mondial în sectorul eolian, grupul spaniol Iberdrola Renovables, a deschis un birou la Bucureşti şi a anunţat că este dispus să investească aproximativ 2,5 miliarde de euro într-un parc eolian în apropiere de Marea Neagră – cel mai mare proiect cu energie eoliană de pe suprafaţa Pământului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata