România, locul 3 în topul celor mai atractive ţări pentru investiţii străine din ECE

3

România a depășit Ungaria în clasamentul celor mai atractive țări pentru investiții străine în Europa Centrală și de Est (CEE) în 2014, situându-se pe locul al treilea în regiune, după Polonia și Cehia, conform raportului anual EY – European Attractiveness Survey.

Cu toate acestea, primele două clasate se află pe o tendință descrescătoare în 2014 față de 2013, în timp ce atractivitatea României a crescut cu 2 puncte procentuale. Dacă se păstrează această tendință, România ar putea depăși Cehia în anul 2015, devenind a doua țară ca atractivitate pentru investitorii străini în CEE.

De asemenea, anul trecut, România s-a menținut pe locul 10 în Europa în privința numărului locurilor de muncă nou create prin investițiile străine directe în 2013, care au generat 6.157 locuri de muncă, în scădere cu 13% față de anul anterior, când investițiile străine directe au generat 7.114 locuri de muncă.

Pe primele locuri în acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franța, Polonia, Rusia și Serbia.

EY semnalează însă că Europa Centrală și de Est a scăzut în preferințele investitorilor în 2013, pe fondul unei creșteri economice lente și al condițiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai puține proiecte de investiții străine directe, în timp ce locurile de muncă generate au scăzut cu 4%.

Un semn deloc îmbucurător în regiune a fost scăderea motorului principal al investițiilor, industria automobilelor. Per total, proiectele de producție s-au menținut pe prima poziție în regiune cu 410 proiecte. În același timp, regiunea a înregistrat o creștere cu 55% a proiectelor de cercetare și dezvoltare, ceea ce marchează o creștere a valorii adăugate a proiectelor implementate.

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au atins cel mai înalt nivel anul trecut, conform European Attractiveness Survey. Raportul, ajuns la a 12-a ediție, combină o analiză a investițiilor străine în Europa din ultimul an cu rezultatele unui sondaj efectuat pe un eșantion de 800 de executivi de la nivel internațional privind perspectivele lor asupra evoluției investițiilor globale în următorii zece ani.

În pofida faptului că Europa se află doar la jumătatea drumului de ieșire din recesiune, anul 2013 a consemnat un nivel record al investițiilor străine directe cu 3.955 de proiecte, în creștere cu 4% față de cele 3.797 din 2012. Principalele piețe în care investițiile străine directe au înregistrat creșteri sunt Marea Britanie, Germania și Franța, în timp ce în piețele din Spania și Europa de Est s-au înregistrat scăderi.

Marea Britanie a ocupat, din nou, prima poziție cu un total de 799 proiecte de investiții străine directe în 2013, în creștere cu 15% față de anul precedent. Germania a consemnat, de asemenea, o creștere solidă de 12% cu cele 701 proiecte în 2013. Surpriza a venit din partea Franței, care pare să-și fi stopat declinul, fiind destinatara unui număr de proiecte de investiții străine directe, în creștere cu 9%, precizează autorii studiului.

Totalul investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est, inclusiv în Rusia, a scăzut cu 5%. Crearea de noi locuri de muncă s-a diminuat cu 4%, în mare parte din cauza deciziilor de reducere a activității din partea companiilor auto din Europa de Vest, ca urmare a crizei prelungite și a reducerii nivelului de servicii externalizate.

Ieșirea Europei din recesiune este confirmată și de numărul în creștere de investiții în proiecte centrate pe inovație și cu mare valoare adăugată. Domeniile de software și servicii de business au rămas principalele beneficiare de investiții străine directe din Europa, cu 509 proiecte (în creștere cu 27%), respectiv 483 de proiecte (în scădere cu 31%) înregistrate. În cazul a circa jumătate dintre proiectele de software, sursa investițiilor este reprezentată de companii cu sediul în SUA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata