România nu poate avea o creştere sustenabilă deoarece nu poate economisi

România nu poate avea o creştere economică sustenabilă deoarece nivelul economisirii este foarte scăzut, o cale fiind, în acest context, menţinerea coerenţei politicilor pentru atragerea de capital străin, a declarat joi (19 august 2010) Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României, la conferinţa Focus Energetic.

‘De ce nu poate creşte România pe baze proprii? Pentru că nu are cum să facă investiţii, iar nivelul economisirii este foarte scăzut. Venitul pe cap de locuitor din care se pot face economii este foarte mic. Ar trebui să existe reforme care să ducă la maximizarea venitului pe locuitor’, a afirmat Lucian Croitoru.
Pentru ca o creştere economică să fie sustenabilă, trebuie să existe 3 elemente: capital, muncă şi productivitatea factorilor, a adăugat acesta. ‘În anii precedenţi, dintr-o creştere economică de 6,4 la sută, 6,1 la sută a fost realizată din capital’, a menţionat oficialul BNR.

‘A doua posibilitate pentru a avea o creştere economică sustenabilă ar fi să fim invadaţi de capitaluri din exterior. Acestea creează şi datorii. Avem multe rente de făcut. Depinde, aşadar, de intrarea capitalurilor. Iar intrarea capitalurilor depinde de coerenţa politicilor’, a declarat Lucian Croitoru.
Consilierul Guvernatorului BNR a criticat introducerea unei eventuale legi care să permită debitorilor să nu plătească ratele la bănci pentru perioade determinate de timp, cum ar fi jumătate de an sau un an, precum şi impozitarea averilor sau a stocurilor, indicând coerenţa politicilor ca fiind singura modalitate de a obţine o creştere sustenabilă.

‘Nu se poate duce o politică atât de protectivă cu debitorii. Am auzit şi de acordarea unor reduceri la plata dacă oamenii plătesc înainte de termen. Acest lucru implică o acceptare tacită a faptului că plata în timp util este opţională. În ceea ce priveşte impozitarea averilor, a oamenilor bogaţi, este o idee profund greşită. Arată o atitudine ostilă faţă de antreprenori şi sperie investitorii.

Dacă averile sunt ilegale, atunci este problema justiţiei. Iar dacă ar fi impozitate şi stocurile, ar fi o lovitură imensă dată sistemului financiar. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este menţinerea coerenţei politicilor, deoarece acest lucru va duce la o creştere economică sustenabilă. Când climatul investiţional este în general bun, investiţiile sunt în general bune’, a explicat Lucian Croitoru.

Conferinţa ‘Finanţarea investiţiilor energetice’, organizată de Focus Energetic, se desfăşoară, joi, la Bucureşti, tema principală a dezbaterilor fiind atragerea fondurilor necesare investiţiilor în proiectele de dezvoltare, modernizare din sectorul energetic. Evenimentul va aborda, de asemenea, finanţarea proiectelor de mediu şi de creştere a eficienţei în domeniul energiei şi al resurselor energetice.

La eveniment vor participa Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României, preşedintele EximBank, Ionuţ Costea, directorul general al Complexului Energetic Craiova, Constantin Bălăşoiu, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.

analize economiceaveriBNRdebitorieconomisiriimpozitareinvestitiilichiditatiLucian Croitoruratereformerelansare economicasaracievenituri
Comentarii (0)
Adaugă comentariu