România se împrumută două milioane euro pe oră

20
  • În perioada scursă din acest an, statul a împrumutat peste 11 milioane de euro de la bănci, FMI, CE sau de la investitorii străini
  • De la începutul lui 2008 până în mai 2010, datoria statului s-a dublat
  • Pe de altă parte, reprezentanţii Guvernului susţin că de de anul viitor veniturile angajaţilor bugetari ar putea începe să crească

Statul român împrumută două milioane de euro în fiecare oră pentru a putea plăti la timp pensiile şi salariile bugetarilor dar şi pentru a achita împrumuturile mai vechi. De la începutul acestui an până acum, România a împrumutat, de la bănci, FMI sau de la Comisia Europeană, 11 miliarde de euro, adică aproape 50 de milioane de euro pe zi, respectiv două milioane de euro în fiecare oră, din zi şi din noapte, arată Gândul.

Suma include atât împrumuturile luate de stat de la bănci sau de la FMI şi CE, cât şi tranşele din acordul cu Fondul care au ajuns în vistieria BNR.

Oficialii guvernamentali susţin că statul nu are altă variantă pentru a-şi onora obligaţiile şi consideră că această situaţie a fost cauzată de decizia Curţii Constituţionale, decizie conform căreia Guvernul nu a putut să taie pensiile românilor cu 15% timp de jumătate de an. Măsura ar fi urmat să aducă o economie de cel puţin 1% din PIB, respectiv de 1,2 miliarde de euro, la bugetul statului. Pentru a compensa lipsa măsurii de tăiere a pensiilor, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, măsură care ar fi urmat, conform calculelor din iulie, să aducă statului venituri suplimentare de până la un miliard de euro.

Cum majoritatea băncilor locale se apropie de gradul maxim de expunere faţă de statul român, respectiv de limita maximă de bani cu care pot credita bugetul statului, Guvernul se reorientează spre creditele externe, luate în euro de la bănci sau de la fonduri de investiţii.

Economiştii atrag însă atenţia că problema principală privind datoria publică nu este încă soldul ei, ci ritmul foarte rapid de creştere şi faptul că banii de împrumut nu sunt folosiţi întotdeauna în folosul economiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata