România şi Moldova, două Mari Medalii de Aur la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2016

19

România şi Moldova au obţinut singurele două Mari Medalii de Aur acordate în acest an la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2016 (IWCB), una pentru vinul Tămâioasă Românească 1975, produs de Staţiunea Pietroasele, iar cealaltă pentru vinul Chardonnay 2013 Botrytis produs de Château Vartely din Republica Moldova, au anunţat organizatorii.

„IWCB îşi îndeplineşte misiunea de a fi o entitate de ierarhizare şi promovare a vinurilor de calitate, în folosul consumatorilor şi al producătorilor, deopotrivă. Referitor la evoluţia concursului, ne propunem ca, în următoarele ediţii, să găsim şi să impunem îmbunătăţiri acceptate de OIV (Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului) în procesul de evaluare. De asemenea, ne bucurăm să contribuim astfel la reintrarea României în Liga superioară a lumii vinului, în termeni de producţie şi de piaţă”, afirmă Cătălin Păduraru CEO IWCB.

La ediţia din acest an, România a obţinut 187 medalii (41,5% din total medalii), din care o Mare Medalie de Aur, 59 de Medalii de Aur (36% din total Medalii de Aur),127 Medalii de Argint (45% din total Medalii de Argint), iar cel mai bun selecţioner / importator din România a fost şi în 2016 Vinexpert, cu 8 Medalii de Aur şi 7 Medalii de Argint.

În total, la IWCB 2016 au fost acordate 450 de medalii (30% din total probe participante, conform Regulamentului OIV), din care: două Mari Medalii de Aur, 165 Medalii de Aur (37% din total), 283 Medalii de Argint (63% din total) şi 290 de probe cu punctaj de argint (peste 82 de puncte), dar care nu au obţinut medalie, acestea reprezentând 49,5% din probele înscrise.

Aflat la a XIII-a ediţie, jurizarea a fost făcută cu 7 comisii a câte 5 membri, fiecare comisie având în componenţă câte 3 specialişti străini şi doi români. Suma anilor de studiu a juraţilor este de 374, aceştia evaluând în carieră peste 220.000 de vinuri şi având publicate aproape 40.000 de pagini cu texte de specialitate.

Potrivit organizatorilor, numărul total de probe înscrise a fost de 1.495 (limită autoimpusă), din care 48% probe din România (717 probe) şi 52% probe din afara României (778 probe). În totalul de probe înscrise, 1.396 au fost vinuri liniştite, 66 vinuri efervescente, iar 33 distilate.

IWCB este cel mai important concurs internaţional de vinuri din Europa de Est, fiind organizat la iniţiativa ONVPV, de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), sub înaltul patronaj al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV).

Sectorul viti-vinicol din România a atras peste 500 de milioane de euro în ultimii 10-12 ani, fiind unul dintre cele mai perfomante sectoare din agricultură.

În prezent, România se află în top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu viţă de vie, cu cele 200.000 de hectare, şi pe locul 6 în UE din punct de vedere al producţiei.

Consumul anual de vin în România este estimat la 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franţa se consumă 58 litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata