România va închide cele 22 de gropi de gunoi neconforme până la 16 iulie 2010

17

România se va conforma normelor impuse de Uniunea Europeană în privinţa închiderii a 22 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2010, a declarat marţi (29 iunie 2010) comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu.

„Anul acesta, ne vom conforma normelor UE pentru a închide gropile de gunoi neconforme. Noi am avertizat toţi primarii de pe raza comunelor în care trebuie să aibă loc acest proces de sistare a depozitării. Practic, trebuie ştiut faptul că sistarea depozitării este diferită faţă de închiderea efectivă. Până la 16 iulie 2010, trebuie să fie sistată activitatea de depozitare la 22 de gropi, închiderea, copertarea şi ecologizarea acestora urmând să fie realizate pe durata unui an, un an şi jumătate în funcţie de fiecare caz’, a explicat Ionescu.

Şeful GNM a menţionat că România nu a fost niciodată în faţa vreunei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene pe subiectul gropi de gunoi, deşi la un moment dat se vehicula această idee.
„”Sancţiunea de 200.000 de euro/zi despre care se tot vorbea la un moment dat era valabilă numai în cazul procedurii de infringement. Ori, România nu a fost pusă vreodată în această situaţie. Sper că până la 16 iulie 2010 nu vom avea probleme cu sistarea depozitării în cazul normei de 22 de gropi impusă de CE’, a subliniat Silvian Ionescu.

Potrivit lui Ionescu, închiderea depozitelor municipale de deşeuri este în plin proces de derulare. „Termenele Uniunii Europene sunt programate la fiecare dată de 16 iulie ale fiecărui an până în 2017. Până atunci, noi trebuie să ne conformăm definitiv. Deocamdată, la 16 iulie 2010, trebuie să avem închise 22 de gropi de gunoi neconforme pentru a evita o nouă scrisoare de atenţionare de la Bruxelles’, afirma şeful GNM la jumătatea lunii martie a.c.

Conform celei mai noi statistici, publicate la începutul lunii februarie de GNM, comisarii Gărzii au efectuat, anul trecut, 43.283 inspecţii în domeniul protecţiei mediului, habitatelor naturale, biodiversităţii şi ariilor protejate, aplicând 3.097 amenzi, în valoare totală de 49,276 milioane lei.
De asemenea, au fost întocmite 24 de sesizări penale, dintre care 20 au fost numai pentru balastierele care extrăgeau ilegal agregate minerale, deci fără autorizaţie de mediu. Evaziunea fiscală în acest domeniu se ridică la aproximativ un miliard de euro pe an, pe la mijlocul anului trecut aproximativ 60 la sută dintre balastierele existente fiind în afara legii, potrivit lui Silvian Ionescu.

La ora actuală, cinci municipii (Bacău, Bicaz, Reghin şi Târgu Mureş) şi 240 de comune nu răspund exigenţelor europene, ceea ce reprezintă ‘un succes’ faţă de toamna trecută. În septembrie 2009, mai erau operaţionale 685 de depozite rurale şi 11 depozite urbane, al căror termen de închidere – pentru neconformitate – era 16 iulie. Pentru anul 2010, GNM va dispune de 830 de comisari, număr aproape dublu faţă de anul 2005, când acesta era de sub 400.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata