România, vândută la hectar, la preţuri de 10 ori mai mici decât în Occident

12

România a devenit ţara europeană cu cea mai mare suprafaţă agricolă deţinută de străini: peste trei milioane de hectare. Aceasta, în condiţiile în care hectarul de teren agricol se vinde la cel mai mic preţ din Europa: 3.000 de euro, de unsprezece ori mai ieftin ca în Olanda, notează digi24.ro.

Pământul este, la ora actuală, cea mai importantă resursă naturală. La nivel mondial, preţul cerealelor continuă să crească, iar alimentele sunt din ce în ce mai scumpe. Agricultura a devenit cu atât mai importantă, cu cât specialiştii avertizează că, pe viitor, ne-am putea confrunta cu o criză alimentară. În prezent, aproape un miliard de oameni suferă de foame, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite.

„Terenul, la ora actuală, este o investiţie mai sigură decât investiţia în aur”, spune fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia.

România deţine a şasea suprafaţă agricolă ca mărime din Uniunea Europeană. Are peste 13,2 milioane de hectare de teren agricol, din care 8,3 milioane reprezintă teren arabil. Această resursă strategică este însă vândută pe nimic străinilor.

„Ne ducem undeva la 1,4-1,6 milioane de hectare vândute la această dată”, spune fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără.

„Trebuie să luăm în calcul şi cele aproximativ 2 milioane de hectare de teren care este luat în arendă de către investitorii străini (…) Putem spune că sunt vândute şi alea. Ceea ce înseamnă cam 30% din suprafaţa arabilă a României”, spune Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

În România, hectarul de teren arabil se vinde, în medie, cu 3.000 de euro. În Olanda, aceeaşi suprafaţă costă 40.000 de euro. Cu mult pământ, ieftin şi roditor, România a devenit ţara europeană cu cea mai mare suprafaţă agricolă deţinută de străini: peste 3 milioane de hectare.

  • Valeriu Tabără: „Nicio ţară din Europa nu are vândut către străini mai mult de câteva procente”

„Ceea ce este enorm! Repet, nicio ţară, deci nicio ţară din Europa nu are vândut către străini mai mult de câteva procente!”, spune Valeriu Tabără.

„Aici statul trebuie sa fie foarte atent! Să nu transformăm pamântul, sau pădurile, acastă bogăţie naţională enormă, în capricii pentru cămătari!”, avertizează Sorin Dogaru.

De la 1 ianuarie 2014, România le-a acordat cetăţenilor străini dreptul să cumpere, direct, terenuri agricole. Măsura este prevazută în tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Înainte de această dată, străinii puteau să facă achiziţii doar dacă înfiinţau o firmă românească. Cu restricţiile eliminate, teoretic, achiziţiile de terenuri vor creşte. Iar fără un control strict din partea statului riscurile sunt uriaşe.

„Pericolul ar fi într-adevăr specula asta de terenuri. Terenul o să stea la soare, nu o să îl lucrăm, îl cumpără unii, aşteaptă să îi crească preţul să îl vândă mai târziu”, spune Sorin Dogaru.

„În zece ani pământul românesc va ajunge la 15-.20.000 de euro hectarul, da? În ce bancă poţi să depui bani, să câştigi atâţia bani decât în pământ?”, crede Valeriu Tabără.

Străinii care au cumpărat terenuri agricole sunt cetăţeni europeni şi arabi, dar şi fonduri de investiţii cu afaceri de sute de milioane de euro.

„De ce se sperie lumea, zice domne vine străinul să cumpere terenul. Indiferent cine cumpără, tot românul îl lucrează la sfârşit,” crede Jihad El Khalil, fermier libanez.

„Vedeţi dumneavoastră, e sloganul ăla că nu pleacă cu pământul. Dar pleacă cu ce se obţine pe pământ şi este suficient”, spune Laurenţiu Baciu.

Ţăranii care şi-au vândut pământurile sunt, în general, bătrâni. Au renunţat la singura lor avere pentru că nu mai aveau puterea să muncească.

„Este foarte uşor să aruncăm cu piatra să acuzăm străinii că vin şi ne cumpără terenul, dar noi îl vindem!”, spune Stelian Fuia.

În unele regiuni ale ţării, investitorii străini au ajuns să deţină mai mult pământ decât românii.

„Aoleu! Am zis Banatul, de exemplu, eu nu ştiu, am auzit, peste 50% este cumpărat de străini. Ei, străini, firme româneşti, cu patroni străini”, spune Jihad El Khalid.

„Sunt multe terenuri agricole disponibile, la costuri mici, sunt posibilităţi de a face producţie pe care nu le mai avem în ţările noastre”, explică Francesco Scalia, membru al comisiei de agricultură din Senatul Italiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata