România vrea să-i ajute pe cetăţenii cu credite ipotecare în franci elveţieni

3

România caută modalități de a-i ajuta pe miile de cetățeni care au luat credite ipotecare în franci elvețieni și sunt afectați de majorarea cursului de schimb, după eliminarea pragului de 1,20 franci pentru un euro, deși nu există riscuri privind stabilitatea financiară, conform declarațiilor oficialilor români, transmite Reuters.

Banca Națională a Elveției a luat, joi, prin surprindere piețele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Anunțul a provocat o apreciere de 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro și cu 25% față de dolar.

Proprietarii de case din Europa Centrală și de Est au luat în anii ‘2000 credite ipotecare denominate în franci elvețieni cu rate scăzute ale dobânzii, în ciuda avertismentelor economiștilor.

În România, practica aceasta nu a fost atât de răspândită ca în restul regiunii, dar țara are aproximativ 75.000 de cetățeni care s-au împrumutat în franci elvețieni, a afirmat consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu.

Acesta a declarat recent că impactul aprecierii francului elvețian în fața euro și, implicit, a leului, nu este major în piața interbancară românească și nu are cum să influențeze semnificativ nivelul creditelor neperformante, având în vedere că doar 4,5% din creditele în derulare sunt în franci, și doar 3,8% sunt deținute de persoane fizice.

În Polonia, de exemplu, mai mult de jumătate de milion de cetățeni s-au împrumutat în franci elvețieni. Guvernul a cerut o anchetă privind ofertele de împrumut, iar Banca Centrală a Poloniei a cerut ‘măsuri extraordinare’. În Croația, Guvernul a propus înghețarea ratei de schimb timp de un an, pentru a-i proteja pe cei cu credite ipotecare în franci elvețieni.

Adrian Vasilescu a explicat că nivelul creditelor în franci elvețieni din România se ridica la 10,1 miliarde de lei (2,6 miliarde de dolari) la sfârșitul lunii noiembrie, în timp ce în Polonia se ridica la 36 miliarde de dolari.

Francul elvețian s-a depreciat cu 16% față de leu de la anunțarea deciziei BNS.

‘Vreau să subliniez că stabilitatea financiară a României nu este afectată’, a declarat Liviu Voinea, viceguvernator pe probleme de politică monetară, la o conferință desfășurată la Viena.

Dar așa cum se întâmplă acum în Polonia și Croația, românii care s-au împrumutat în franci elvețieni se confruntă cu majorarea plăților lunare ale creditelor ipotecare și unii au cerut ajutor din partea Guvernului. Opoziția i-a cerut deja premierului Victor Ponta să-i ajute pe cei afectați.

Un oficial guvernamental a declarat pentru Reuters că ‘sunt în desfășurare ample discuții neoficiale între Guvern, băncile comerciale și Banca Națională a României (BNR)’, dar a exclus ideea convertirii creditelor ipotecare în monedă locală, așa cum s-a întâmplat în Ungaria anul trecut.

‘Nu se pune problema conversiei în monedă locală. Ar putea funcționa un amestec de măsuri, noua lege a falimentului personal și o schemă de reprogramare a actualului împrumut’, susține oficialul.

România nu are o lege a falimentului personal iar analiștii spun că o astfel de lege este necesară pentru—i proteja pe cei care nu-și mai pot achita împrumuturile.

Adrian Vasilescu a declarat pentru Reuters: ‘Trebuie găsite soluții pe piața bancară, de către partidele politice și autorități’.

Volksbank România a anunțat luni că va menține, pe o perioadă de 3 luni (între 20 ianuarie și 17 aprilie 2015), un curs valutar fix, de 3,8035 lei pentru 1 franc elvețian, pentru plățile următoarelor trei rate lunare datorate de clienți.

Acest curs este cel valabil la data de 31 decembrie 2014. Și OTP Bank România va aplica reduceri temporare ale marjei de dobândă, cu până la 1,5 puncte procentuale, pentru clienții cu credite în franci elvețieni cu dobândă variabilă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata