Românii au dat iama la „Casa verde” pentru subvenţii

9

În circa o lună de la demararea programului, pe 1 iulie, valoarea cererilor de finanţare depuse la agenţiile de mediu ajunge la aproape jumătate din plafonul de 110 milioane de lei.

Interesul românilor pentru achiziţia, prin programul „Casa verde”, de sisteme de încălzire pe bază de energii regenerabile este foarte ridicat. Circa 186 de dosare au fost depuse zilnic la Agenţiile Judeţene de Protecţia Mediului până de curând, de la 1 iulie, când a lansat programul, scrie Evenimentul zilei.

Astfel, până acum o săptămână, la data de 6 august, au fost înregistrate în total 6.879 de dosare, valoarea cumulată a sumelor solicitate fiind de peste 42 de milioane de lei, potrivit datelor furnizate EVZ de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Asta înseamnă aproape 40% din suma totală alocată programului, de 110 milioane de lei.

Analiza dosarelor se va face pe principiul „primul venit-primul servit”, aşadar cei interesaţi ar trebui să se grăbească dacă vor să mai prindă subvenţia de la stat.

Totuşi, în ciuda numărului ridicat de cereri, din cele 6.879 de dosare depuse, doar 530 au fost aprobate până la 6 august, cu o valoare cumulată de 3,2 milioane de lei, iar 114 au fost respinse. Ieri, AFM a mai organizat o sesiune de analiză a dosarelor, fiind aprobate alte aproximativ 400 de dosare. Valoarea acestora şi repartizarea pe judeţe vor fi comunicate în viitorul apropiat.

Panourile solare, cele mai căutate

Peste 90% din dosarele depuse în cadrul acestui program vizează instalarea panourilor solare. Situaţia este explicabilă, dat fiind că acestea sunt şi cele mai accesibile.

Diferenţa de 10 % este reprezentată de solicitările depuse de către persoanele fizice pentru instalarea pompelor de căldură şi a centralelor pe bază de peleţi. Puţini sunt, aşadar, cei care îşi permit să-şi monteze astfel de instalaţii, al căror preţ depăşeşte, de regulă, pragul de 10.000 de euro.

CONDIŢII

* Solicitantul a cărui cerere de finanţare a fost aprobată de către AFM se prezintă la sediul agenţiei judeţene pentru protecţia mediului pe raza căruia domiciliază, pentru semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, având asupra sa actul de identitate, în original.

* Se consideră renunţare la finanţarea aprobată neprezentarea solicitantului pentru semnarea contractului de finanţare nerambursabilă în termen de 60 de zile de la comunicarea aprobării dosarului de finanţare, respectiv publicarea pe site-ul AFM (www.afm.ro) a listei dosarelor de finanţare aprobate.

* Dosarul de decontare a cheltuielilor va fi depus la sediul Autorităţii nu mai târziu de data de 31 octombrie. De menţionat că, în cadrul programului „Casa verde”, sunt eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata