Salvia şi proprietăţile sale miraculoase

16
  • Preparate pe bază de salvie

Ca orice altă plantă cu proprietăţi benefice asupra organismului, şi salvia se poate găsi sub formă de diferite preparate, sau se poate prepara în casă. Aşadar, există pulbere din salvie, vin, tinctură, oţet, infuzie, ulei, etc.

Ceaiul de salvie. Ceaiul de salvie poate fi întrebuinţat intern sau extern. Aşadar, pe plan intern acesta tratează diabetul, faringitele, bronşitele, dischinezia biliară, iar pe plan extern este un remediu excelent împotriva aftelor, gingivitelor, stimatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături. De asemenea, tenul acneic, gras, transpiraţia picioarelor pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de salvie.

Cum se prepară ceaiul de salvie? Ei bine, există mai multe modalităţi de preparare. Aşadar, infuzia de salvie se prepară din o linguriţă de frunze de salvie uscate la o ceaşcă de apă clocotită, ce se lasă la infuzat vreme de 10 minute, şi astfel aceasta poate scădea febra şi stimula sistemul nervos dacă e consumat de trei ori pe zi.

De asemenea, decoctul de salvie se prepară dintr-un pumn de frunze ce se fierb vreme de zece minute într-un litru de apă, şi acesta poate fi folosit ca şi metodă de tratare a aftelor, gingivitelor, stimatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături.

Ceaiul de salvie are numeroase beneficii asupra organismului uman, aşadar vindecă rănile, ameliorează durerile de gât, afecţiuni ale gurii, reduce teranspiraţia excesivă, îmbunătăţeşte memoria, reduce durerile articulare, tratează afecţiuni ale ficatului şi rinichilor, stimulează scalpul, etc.

Pulberea de salvie

Pulberea de salvie se obţine într-o manieră extrem de simplă, prin măcinarea fină a plantei uscate cu ajutorul râşniţei de cafea. Pulberea de salvie se ţine în borcane închise ermetic, de sticlă, în locuri reci şi întunecoase, vreme de câteva săptămâni. Pulberea se administrează de trei ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă.

Tinctura de salvie

Tinctura de salvie se obţine prin macerarea a 20 de linguri de pulbere, peste care se adaugă jumătate de litru de alcool alimentar de 70 de grade şi se lasă vreme de două săptămâni într-un borcan închis ermetic, la loc călduros. Apoi se filtrează şi se toarnă în sticle mici închise la culoare. Se ia câte o lingură diluată în ceai sau apă, de trei-patru ori pe zi pentru a echilibra sistemul nervos, hormonal, pentru a stimula memoria şi activitatea cerebrală.

Uleiul de salvie

Uleiul de salvie are proprietăţi miraculoase, aşa cum vom prezenta în acest articol. Uleiul de salvie se poate procura cu uşurinţă de la un magazin de produse naturiste sau de la un plafar sau se poate prepara în casă printr-un procedeu minuţios. De asemenea, mai este şi uleiul volatil de salvie, un exelent tonic nervos.

Vinul şi oţetul de salvie

Nu v-aţi fi aşteptat şi la aceste întrebuinţări ale plantei dar, da, salvia este excelentă în combinaţie cu vinul şi oţetul. Aşadar, vinul de salvie se obţine prin macerarea a 20 de linguri de pulbere de salvie la un litru de vin alb, natural, vreme de 2 săptămâni, după care se strecoară. Se pot consuma câte trei linguri înainte de masă şi aceste este un remediu excelent pentru stimularea apetitului şi înviorare.

Oţetul de salvie, pe de altă parte este folosit ca un elixir pentru sistemul nervos şi digestiv. aşadar, oţetul se obţine prin macerarea a 50 de grame de frunze de salvie mărunţită la un litru de oţet de mere. Acesta se poate folosi la salate, sau se poate face frecţie împotriva răcelii, a durerilor reumatice şi articulare, a stărilor de oboseală.

 

  • Beneficii ale uleiului de salvie

Uleiul de salvie are numeroase beneficii. Acesta creşte rezistenţa şi imunitatea organismului, reglează activitatea tiroidei, stimulează pofta de mâncare, calmează durerile de cap şi de stomac. De asemenea, combate cu succes transpiraţia, vindecă iritaţiile, eczemele şi infecţiile cutanate şi ajută la îndepărtarea celulitei.

Uleiul de salvie este şi un excelent remediu pentru păr, aşadar combate căderea părului, reduce procesul de albire, nuanţează culoarea părului. De asemenea, uleiul de salvie mai are şi alte proprietăţi tămăduitoare, îmbunătăţind memoria, circulaţia sângelui la nivel cerebral, combate infecţiile, microbii, tratează gastrita. Previne formarea celulelor canceroase, reduce dependenţa de tutun şi de alcool,vindecă dermatitele şi tratează ciupiturile de insecte şi dismenoreea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata