Salvia şi proprietăţile sale miraculoase

16

  • Beneficii ale ceaiului de salvie

Ceaiul de salvie are numeroase beneficii asupra sistemului nervos, digestiv şi a sănătăţii pielii şi a părului. Ceaiul de salvie poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit ca şi gargară pentru tratarea abceselor dentare, a aftelor, a amigdalelor umflate, a durerilor în gât şi a stomatitelor. De asemenea, este excelent pentru albirea danturii şi a respiraţiei proaspete.

Mai mult decât atât, ceaiul de salvie întăreşte inima, nervii, reglează circulaţia sângelui, previne şi tratează diabetul, tratează dismenoreea, disconfortul creat de menopauză şi tulburările asociate acesteia.

De asemenea, vă puteţi clăti pe faţă cu ceai de salvie dacă aveţi acnee şi ten seboreic. Se poate aplica infuzia sub formă de comprese. Din punct de vedere psihic, ceaiul de salvie tratează palpitaţiile, surmenajul psihic, stresul, astenia, oboseala, ameţelile, de asemenea din punct de vedere digestiv ceaiul de salvie stimulează secreţia bilei, tratează digestia lentă, balonarea, gazele intestinale, crampele, arsurile gastrice. Mai mult decât atât, ceaiul de salvie ajută la slăbit şi la eliminarea celulitei, şi uşurează digestia. Se beau două căni de ceai pe zi.

 

  • Ce afecţiuni tratează salvia?

Salvia tratează şi previne o serie de afecţiuni, iar consumată în cantităţi normale, nu provoacă efecte adverse.

Afecţiuni ale aparatului digestiv

Salvia tratează colitele, enterocolitele, colitele de fermentaţie, indigestia, balonarea, prin administrarea de pulbere de salvie câte patru linguriţe la zi, vreme de trei săptămâni, cu pauze de zece zile. De asemenea, se poate face o cură cu infuzie de salvie, câte trei căni de infuzie pe zi.

Afecţiuni ale aparatului respirator

Bronşitele, rinitele, răceala şi gripa pot fi tratate cu ajutorul salviei datorită proprietăţilor sale antivirale şi de asemenea de reducere a febrei şi a secreţiilor în exces din căile respiratorii. Se administrează infuzia de salvie, vreme de o săptămână, trei ceşti pe zi. De asemenea, puteţi face frecţii cu oţet de salvie pe tot corpul. Dar şi astmul şi bolile respiratorii cu secreţii abundente pot fi tratate cu ajutorul pulberii de salvie, administrată vreme de o lună, de patru ori pe zi jumătate de linguriţă rasă.

Afecţiuni ale sistemului nervos

Sistemul nervos prezintă mai multe tulburări precum anxietatea, tulburările de memorie, stresul, astenia, stările de nervozitate excesivă, iar acestea pot fi tratate cu ajutorul unei cure de o lună, cu pulbere de salvie, patru linguriţe la zi, urmată de o pauză de o lună.

Afecţiuni ale aparatului genital feminin

Probleme precum dismenoreea, tulburări ale menopauzei, ciclul menstrual neregulat, abundent, dureros, pot fi prevenite şi tratate cu ajutorul unei cure de trei luni cu ceai de salvie, câte două căni pe zi.

Diabetul

Salvia sporeşte receptivitatea organismului uman la insulină, aşadar se administrează câte o cană de decoct de salvie pe zi.

Cancer

Diferite tipuri de cancer precum cancerul de colon, de sân pot fi tratate cu ajutorul infuziei de salvie, în cure de câte trei luni, câte trei căni pe zi. De asemenea, ceaiul de salvie este excelent şi pentru oprirea lactaţiei.

Salvia trateaza ranile externe

La nivel extern, salvia are de asemenea numeroase beneficii. Aşadar, aceasta poate fi folosită pentru tratarea rănilor ce se vindecă greu, prin aplicarea de cataplasme cu salvie. Cataplasmele se prepară prin înmuierea unei mâini de frunze mărunţite vreme de două ore în apă caldă şi apoi se scurg şi se pun într-un tifon steril.

Acesta se aplică pe rana cu pricina, zilnic, vreme de o oră, câte trei săptămâni. De asemenea, pentru eliminarea mirosului neplăcut şi a transpiraţiei abundente se foloseşte infuzia de salvie, fie băută, fie comprese pe locul afectat (axile, mâini) sau băi de picioare. De asemenea, se poate clăti părul cu un decoct de salvie şi ceai negru, şi tenul pătat, seboreic, se poate trata cu ajutorul infuziei de salvie. Dinţii frecaţi cu salvie vor deveni mai albi.

 

  • Precauţii la administrarea Salviei

Trebuie să aveţi mare grijă atunci când începeţi o cură cu salvie. Această plantă este contraindicată epilepticilor, mamelor care alăptează, a femeilor însărcinate, a persoanelor sensibile la stomac. De asemenea, uleiul volatil de salcie nu se administrează copiilor sub 10 ani iar diabeticii trebuie să îşi ţină glicemia sub atentă supraveghere dacă încep o cură cu salvie.

Luca Cătălin

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata