Sărbători religioase – 12 martie

7

Ortodoxe

Sf. Cuv. Teofan Mărturisitorul; Sf. Ier. Grigorie Dialogul, episcopul Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog

Greco-catolice

Cuv. Teofan; Sf. pp. Grigore Dialogul

Romano-catolice

Ss. Inocenţiu I, pp.; Maximilian, m.

Sfântul Cuvios Teofan este pomenit în calendarul creştin ortodox la 12 martie.

S-a născut la jumătatea secolului al VIII-lea, la Constantinopol, părinţii săi fiind demnitari împărăteşti. Printre rudele sale se numărau doi împăraţi ai imperiului bizantin: Leon Isaurul (717-740) şi Constantin Copronimul (740-775). Orfan de tată de la vârsta de 3 ani, Teofan a fost crescut de împăratul Constantin Copronimul care, în înţelegere cu unul dintre demnitari, l-a logodit la vârsta de 12 ani, cu fiica acestuia, urmând ca la vârsta cuvenită să fie căsătoriţi. Numai că, cei doi tineri au hotărât în ziua nunţii, pe ascuns, să trăiască în deplină curăţie; au împărţit mare parte din avere săracilor, Sfântul Teofan rămânând să îndeplinească atribuţiile de înalt funcţionar al Imperiului.

După moartea părinţilor, s-au hotărât pentru viaţa monahală, soţia primind numele de Irina în Mânăstirea Prinkipos, iar el în Mânăstirea Polihroniu, în Singriania. Timp de 6 ani, îmbina rugăciunea cu munca, copiind cu mâinile sale diferite lucrări şi ridicând un aşezământ mânăstiresc în insula Calonim.

A participat la Sinodul al VII-lea ecumenic de la Niceea (787). În timpul mişcării iconoclaste a fost exilat de Leon Armeanul (813-850) în insula Samotracia. Deja bătrân şi bolnav, după 23 de zile de exil a murit. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata